Історія з позбавленням Угорщини голосу в Раді ЄС і у Європейській Раді

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Історія з можливим позбавленням Угорщини голосу в Раді ЄС і у Європейській Раді, на жаль, дуже довга і маловірогідна…
Під час минулого, травневого засідання міністрів закордонних справ країн ЄС ціла низка міністрів вдалася до різкої критики Угорщини і її політичної поведінки в межах Євросоюзу. Про Європарламент і його ухвали щодо Угорщини можна забути. На резолюції Європейського Парламенту вже давно ніхто не звертає жодної уваги. Це мертва, хоч і надзвичайно дорога й витратна організація.
Відомий політик, член Європарламенту, колишній прем`єр Бельгії Гі Феpхофстадт вже котрий рік поспіль криком кричить:
“ЄС занадто довго був терплячим… тепер ми отримуємо Орбана президентом у вирішальний політичний момент, а його відносини з Путіним і Трампом є потенційно деструктивними.
Зупиніть це божевілля — використовуйте негайно статтю 7 Договору про Євросоюз! Відмовтеся від вето та реформуйте ЄС у функціональний Союз! Інакше буде пізно!” – ремствує політик!
Річ у тому, що з липня Угорщина очолить Європейську Раду і саме офіційний Будапешт протягом наступних шести місяців формуватимe політичний порядок денний та пріоритети ЄС.
Цей місяць, до 1 липня, країною-очільником Євросоюзу залишається Бельгія. Сьогoдні міністр закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб дала розлоге інтерв`ю виданню Politico, у якому відкритим текстом заявила, що необхідно зробити усе можливе аби Угорщину позбавити права голосу в Раді ЄС та Європейській Раді.
Але ж правду кажуть люди: “пізно пити “Боржомі”, коли вже нирки відвалились”.
P.S. Протягом останнього десятиліття Угорщина блокувала усі ініціативи ЄС щодо допомоги Україні і щодо санкцій ЄС, які спрямовані проти Росії.

peredplata