Держархів Чернівецької області потребує нового сучасного приміщення: сховища заповнені на 99,8%

У Чернівцях перебуває головний архіваріус України Анатолій Хромов. Він на зустрічі з журналістами розповів про діяльність архівів України у роки війни. А також про стан архівів і розказав, як росіяни одним із перших завдань на захоплених територіях мають знищити або викрасти архіви з України.

А сама система архівна зараз у великій перебудові: йде оцифрування документів.
У цьому нам допомагають спеціалісти і структури Америки. Зокрема, з міста Солт Лейк Сіті, яке є побратимом Чернівців.

Також пан Хромов розповів про те, як у перші дні війни були знищені архіви Криму, Донецька, Луганська, і у Херсоні частина архіву була знищена орками.

Під час зустрічі першого заступника голови Чернівецької обласної ради Миколи Гуйтора та голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова йшлося про потребу нового сучасного приміщення для Державного архіву Чернівецької області. 
 
«На цей час сховища Чернівецького архіву заповнені на 99,8%. У зв’язку з відсутністю вільної площі, протягом останніх 20 років сюди не надходять документи з Національного архівного фонду, з підприємств, установ та організацій різних форм власності. А понад 100 тисяч справ зберігаються довше встановлених термінів», – розповів Анатолій Хромов.
 
Своєю чергою Микола Гуйтор наголосив на важливості для жителів області належного функціонування державного архіву, адже там зберігається великий об’єм ретроспективної документної інформації.
 
«У світлі чергової російської агресії проти України ми все частіше звертаємося до своєї історії, аби проаналізувати та зрозуміти, як протистояти ворогу. Важливим також є дослідження подій минувшини Північної Буковини, яка відчайдушно опиралася радянській окупації. Обласний державний архів зберігає чимало історичних документів, які потрібно не тільки вивчити, а й зберегти для майбутніх поколінь», – зазначив посадовець.
 
У ході зустрічі сторони обговорили можливості будівництва сучасного корпусу Державного архіву Чернівецької області, залучення до цього процесу донорів та меценатів.
 

peredplata

Залишити відповідь