Могли бути шпигунами: Франція не допустила деяких журналістів із РФ до висвітлювання Ігор

 

Франція відмовила в дозволі на висвітлення Олімпійських Ігор, які розпочнуться вже за кілька днів, деяким російським журналістам. Париж зробив це з перестороги, оскільки вважав, що серед медійників могли бути потенційні шпигуни. 

Про це розповів міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен в інтерв’ю виданню Le Journal du Dimanche:

«Ми відмовили великій кількості “журналістів”, які стверджували, що хочуть висвітлювати Ігри. З іншого боку, ми допустили присутність росіян, які працюють у Міжнародному олімпійському комітеті. Ми виходимо з принципу обережності».

За словами Дарманена, загалом спецслужби перевірили 960 тисяч досьє для допуску до роботи в межах Олімпіади та для можливості відвідувати основні події Ігор. Відмову зрештою отримали 4 340 людей. Серед них і волонтери, і працівники стадіонів, і члени спортивних делегацій. 

Коментуючи те, чи вдалося виявити серед них шпигунів, Дарманен зазначив, що так, але таких осіб було менше сотні. 

«Росія, Білорусь, а також інші країни, список яких я не розкриватиму», — сказав міністр.

Водночас очільник французького МВС висловив сумніви щодо того, що потенційні шпигуни могли б становити серйозну небезпеку, наприклад, організувати теракт. Але зазначив, що основні побоювання були повʼязані з ризиком отримання такими особами доступу місцевих мереж для проведення кібератак.

peredplata