МСЕК будуть ліквідовані з 31 грудня – Зеленський ввів у дію рішення РНБО

Президент України Володимир Зеленський 22 жовтня після засідання РНБО видав указ про ліквідацію медико-соціальних експертних комісій із 31 грудня 2024 року.

Джерело: указ на сайті Офісу президента

Деталі: У документі постановили, рекомендувати Офісу Генпрокурора, СБУ, ДБР, Національній поліції України та НАБУ у місячний строк прозвітувати про вжиті заходи щодо виявлення порушень під час встановлення інвалідності посадовим особам. Після таких перевірок зазначені органи мають провести кадрові рішення.

Кабміну доручили: утворити створення робочих груп з перевірки рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовим особам; протягом трьох місяців зробити доповідь про результати перевірок МСЕК; підготовку плану впровадження цифровізації проходження всіх етапів МСЕК разом із МОЗ та Мінцифри та проведення разом із Пенсійним фондом, ДБР, СБУ та Нацполіцією аудиту нарахування пенсійних виплат посадовцям.

Верховній Раді рекомендують разом із Міністерством охорони здоров’я в місячний термін розробити законопроєкт про реформування системи медико-соціальної експертизи, передбачивши, зокрема, ліквідацію медико-соціальних експертних комісій із 31 грудня 2024 року.

Національному агентству з питань запобігання корупції рекомендують перевірити та актуалізувати до 30 листопада поточного року дослідження Топ-10 корупційних ризиків медико-соціальної експертизи щодо встановлення інвалідності.

 

Документ також передбачає зміни до Кримінального Кодексу України, які визначали б голову та членів медико-соціальних експертних комісій суб’єктами кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Цей указ набуває чинності з 22 жовтня.

Передісторія:

  • 2 жовтня СБУ викрила керівницю Миколаївського обласного МСЕК Віру Бєлякову на корупційних схемах, пов’язаних з ухиленням від мобілізації. Під час обшуків у посадовиці виявили понад 450 тисяч доларів готівкою, а також колекцію ювелірних виробів, які вона переховувала за різними адресами. 
  • 4 жовтня у керівниці Хмельницького обласного МСЕК Тетяни Крупи в робочому кабінеті виявили 100 тис. доларів, медичні документи з ознаками підроблення, а також списки “ухилянтів” із прізвищами та фіктивними діагнозами. Вдома у посадовиці вилучили 5 млн 244 тис. доларів США, 300 тис євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси, а також документи, які можуть вказувати на відмивання грошей через різні бізнес-проєкти. Під час проведення слідчих дій керівниця МСЕК намагалась позбутися частини грошей, викинувши через вікно дві сумки з пів мільйоном доларів.
  • Журналісти встановили, що 49 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником оформили інвалідність у голови медико-соціальної експертної комісії та депутатки облради від партії “Слуга народу” Тетяни Крупи.
  • Правоохоронці викрили у Рівному масштабну схему ухилення від мобілізації через МСЕК, яку організували керівниця агентства нерухомості та медпрацівники. У ході майже 50 обшуків у підозрюваних та медпрацівників Рівного вилучили медичну документацію та грошові кошти на суму 14,5 млн гривень у різних валютах.
  • Правоохоронці викрили голову МСЕК Харкова, який разом з 12 спільниками, за 2-5 тис. доларів надавав чоловікам фіктивні документи для уникнення мобілізації. Правоохоронці провели 89 обшуків, під час яких вилучили документи, чорнові записи, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, а також понад 500 тисяч доларів, майже 80 тисяч євро, понад 1 мільйон гривень та російські рублі.

peredplata

Залишити відповідь