Кримські в’язниці знову стануть каральними

Поки тривають суперечки про те, чи буде у Криму створено особливу економічну зону і місцевий Лас-Вегас, уряд Росії подбав про русифікацію місцевих в’язниць. Глава уряду РФ Дмитро Медведєв, що днями відвідав Крим, розпорядився вже цього літа створити дві виправні колонії і колонію-поселення, а також кримінально-виконавчу інспекцію управління Федеральної служби виконання покарань.У нинішній адміністрації ВТЗ пояснили, що про будівництво нових в’язниць не йдеться, але згідно з розпорядженням до 1 червня має бути підготовлено документи, а протягом місяця відбудеться перереєстрація установ позбавлення волі, що існують на півострові.

Згідно з розпорядженням уряду Росії, у Криму буде створено виправну колонію суворого режиму №1 на базі нинішньої у Керчі, із штатною чисельністю 485 одиниць, виправну колонію №2 на базі нинішньої Сімферопольської зі штатом 235 одиниць, а також колонію-поселення №1 теж у Керчі зі штатом 60 одиниць. У них утримуватимуть засуджених судами на півострові, а також судами всієї Росії. У Криму буде створено також кримінально-виконавчу інспекцію управління Федеральної служби виконання покарань зі штатною чисельністю 187 одиниць, розміщену нині у Феодосії. Її основним завданням визначено організацію виконання покарань, не пов’язаних з ізоляцією засуджених від суспільства. Як повідомив журналістів юрист Віктор Крючков, «на території Республіки Крим завжди були виправні заклади для утримання в них засуджених, що вчинили злочини в Криму. Куди ж нам їх відправляти? Можливо, звичайно, у когось і є думка, що злочинність переможено на території Криму? Саме тому в Криму є колонія, де утримуються засуджені за тяжкі злочини вперше, там само в Керчі колонія-поселення, де утримуватимуться засуджені за легкі злочини і в Сімферополі для неодноразово засуджених. Окрім того, існують СІЗО в Сімферополі і ІТУ у кожному місті Криму…»

Проте, як пояснили «Дню» на умовах анонімності співробітники нинішніх ІТУ, нова трансформація в’язниць не втішає ні ув’язнених, ні співробітників. Річ у тім, що російське законодавство про ІТУ значно відрізняється від українського, а тим паче відрізняється реальна в’язнична практика. Виправно-трудові заклади в Росії значною мірою залишаються все ще спадкоємцями радянської системи, порядки в якій описав ще Солженіцин у повісті «Один день Івана Денисовича», тоді як в ІТУ України за допомогою міжнародних організацій вже впроваджувалася європейська практика перевиховання засуджених. Російські ІТУ за характером все ще залишаються каральними, а не виховними. А тепер, власне, колишні російські в’язниці (побудовані ще до передачі Криму до складу України) знову перейдуть до Росії, а отже, проведену в Україні роботу з їх гуманізації буде просто змарновано.

Микола СЕМЕНА, «День», Сімферополь

peredplata