Як оформити державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям призначається відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 N250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».

Малозабезпечена сім’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право сім’ї на цей вид допомоги допомогу залежить від доходів, майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.
Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.
Державна соціальна допомога призначається з місяця звернення терміном на шість місяців. Для призначення допомоги на наступний строк сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати, подавши заяву і декларацію про доходи та майно, а у разі змін у складі сім’ї, або у разі, коли між поданням заяви на призначення соціальної допомоги на наступний строк та припиненням виплати раніше призначеної соціальної допомоги минуло більше календарного місяця – то й довідку про склад сім’ї.
Для призначення державної соціальної допомоги уповноважений представник сім’ї подає до відділу соціального захисту управління за місцем проживання такі документи:
• Заяву. де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно.
• Документ, що посвідчує особу;
• Декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
• Довідку про склад сім’ї;
• Довідку про наявність та розмір земельної частки (паю).
В окремих випадках для повного з’ясування права сім’ї на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям може виникнути необхідність подання додаткових документів, а також може бути перевірено обґрунтованість видачі та достовірність поданих документів, обстежено матеріальний стан сім’ї.

Розмір допомоги — це різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (встановлюється щорічно законом про державний бюджет) та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.
Середньомісячний сукупний дохід сім\’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім\’ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджується Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, Мінфіном, Держстатом, МОНмолодьспортом.
Згідно ст.7 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2014 рік установлено прожиткові мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі – 1176 гривень та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:
-дітей віком дo 6 років – 1032 гривнi;
-дітей віком від 6 дo 18 років – 1286 гривeнь;
-працездатних осіб – 1218 гривeнь;
-осіб, якi втратили працездатність, – 949 гривeнь.
У разі затвердження нового рівня забезпечення прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги перераховується без звернення уповноваженого представника сім\’ї. Органи праці та соціального захисту населення провадять перерахунок раніше призначеної соціальної допомоги з місяця встановлення нового рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Виплата раніше призначеної соціальної допомоги припиняється:
якщо сім\’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, – з місяця, в якому виявлено порушення;
у разі переїзду сім\’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють виплату соціальної допомоги (зокрема, смерть одинокої особи), – з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни;
за заявою уповноваженого представника сім\’ї – з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

Лариса Українець, головний спеціаліст відділу реєстрації нормативно-правових актів, систематизації законодавтсва, правової роботи та освіти Головного управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata

18 thoughts on “Як оформити державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям

  1. Доброго дня п1дкаж1ть будь ласка чи моду я офомитись як малозабезпечена, коли чодов1к працював 7 мис. По документах зв1льнився. На дитину отримую 860 грн. Дякую

  2. Доброго дня ,я можу офомитись на малозабизпеченя якщо я і чоловік ніде ниробим,я з декрету вийшла місяц назад.якщо так то які потрібно дукуминти.

  3. Доброго дня. Мені в березні місяці потрібно поновити документи а в мене є дохід заповних чотири місяця з центру занятості. Чи мені можливе призначення допомоги.

  4. Доброго вечора,підскажіть будьласка чи можу я оформитись як малозабезпечена,маю двох діток 9 і 2.5 років,свого жетла не маю,получаю 1000 гр,чоловік працює але не офіційно,Дякую!

  5. добрий день. чи можу я оформити соціальну. у нас сім'я я чоловік і двоє дітей. чоловік працює неофіційно. .я не працюю отримую тільки одноразову допомогу 1000 гривень . підскажітть будь ласка.

  6. скажіть будь ласка чи можу я оформити соціальну допомогу…якщо я в декреті,дитині 3 місяці і я оформлена за пристарілою жінкою….а чоловік оформлений за інвалідом першої групи …і за скільки часу треба подавати дикларацію

  7. Доброго дня.Чи можу я отримати допомогу як малозабезпечена,якщо я в декрктній відпустці(дитині 2 міс.),є дочка-13років,а зар.платня чоловіка мінімільна.І чи враховуються доходи моїх батьків,які прописані з нами,батько-непрацюючий,а мати-пенсіонерка.Наперед дякую.

  8. доброго дня чи можу я отримати малозабезпечення якщо я в декретній відпустці дитині 3 місяці є ще дві дочкі одній 5 другій 6 і чоловік ніде непрацює

  9. Доброго дня! Чи можу я отримати допомогу по малозабезпечені, якщо я в декретній відпустці (дитині 7 міс), чоловік офіційно не працевлаштований?

  10. Доброго дня! Підкажіть, будьте ласкаві: мені призначено було допомогу по виплаті, як малозабезпечена родина ( я-матір, працююча-1600грн., двоє дітей студент магістратура( контракт-1270 грн/місяць), донька І курс медколедж, стипендія 850 грн) по із 2012 р. по квітень 2017 року( поновлюю довідки про доходи кожних 6 місяців), аліменти не отримую, діти на моєму утриманні. 07.03.2016 року мені зателефонували із УПСЗН м. Христинівка та повідомили. що мені припиняють виплату-потрібно підійти до них, бо у мене виявили земельний пай у Теплицькому р/ні ФГ, Я пояснила ,що договорів оренди ні з ким не заключала і оформила зем.пай у червні 2015 року ,нотаріально,( батько помер у .2009р, мати у 2008 році). Відразй 09.03.2017 року я звернулася у Хритсинівську ДПІ та замовила довідку промій дохід за 2016 рік і там дійсно було прописано нарахування та виплата в сумі 4116 грн.
    Як стверджує керівник Світлана Петрівна, цитую "Ми кожних три місяці перевіряємо доходи.." – То чому мені ніхто не повідомив, що десь є у мене дохід, щоб я могла його включити у декларацію, поновлюючи її кожних пів року?????
    А тепер мені припинили вилату допомоги ( 28.03.2017 р зателефонували із прокуратури, що у мене є заборгованність в 3000 грн),29.03.2017 р. я занесла довідку із ПДІ і запитала чому мені телефонують із прокуратури, а ніхто із УПСЗН не повідомив мені раніше; цього ж дня мені вручили під підпис повідомлення про переплату, виписане 09.03.2017р. ЦЕ був ШОК . У мене постало питання , якщо я сплачу згідно повідомлення із кредитних коштів , чи відновлять мені допомогу( завдяки їй-1700 грн. я оплачувала навчання сина)- мені відповіли – лише через пів року я маю право подати на допомогу, як малозабезпечена родина.
    ЗАПИТААНЯ:
    1) На підставі якого закону виплата відновиться лише через пів року, через пів року після чого- після видачі повідомлення, чи можливо,якщо я погашу борг у квітні і з травня можна поновити виплату малозабезпеченої допомоги?
    2) Якщо кожних три місяці працівники УПСЗН перевіряють доходи , то чому раніше ніхто із них нічого не запитував за паї, а тепер чи мають право вимагати довідки про доходи за період 2014-2016 років із того ФГ?

  11. добрий вечір підкажіть будь ласка я мати 3 дітей чи можу я оформити малозабезпечну і в чоловіка зарплата мінімалка буду дуже вдячна вам якщо відпишете мені

  12. Доброго дня підскажіть будь ласка я мати одної дитини 2 роки,чи можу я оформити малозабезпеченість я в декреті,чоловік оформлений получає мінімалку,ми з дитиною приписані в одному місці,а чоловік в другому,ну по приписках ми непроживаємо живем в другому місці коло батьків

  13. Доброго дня…Чи можу я оформити малозабезпеченість?Чоловік працює не офіційно і ми маємо не регулярний дохід,я в декреті маю діток віком 5 років і 1рік 3міс,отримую 860 грн…

  14. Скажіть будь ласка чи можна нам оформити малозабезпеність? якщо в нас двоє дітей одному майже два роки а другому три місяці,а чоловік ніде не працює ми в місяць тільки получаєм 860грн?

  15. Скажіть будь ласка чи можна нам оформити малозабезпеність? якщо в нас двоє дітей одному шість роки а другому три місяці,а чоловік оформлений по догояду за пенсіонером. ми в місяць тільки получаєм 860грн?

  16. скажите будь ласка Чи само мы право на выплатить якшо Воловик не працюэ 3 диток 8рокив 4рокив та 2 мисяцив

  17. Доброго дня! Чи можу я оформити малозабезпеченим якщо я вагітна ніде не працюю і чоловік ніде не працює?

  18. Добрий вечір! Скажіть будласка, у мене 2 діток 5 років і 9 місяців, чоловік нелегально працюе чи можна оформити соціальну, я отримую 860 грн, буду вдячна

Comments are closed.