СОЦЗАХИСТ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У МАСОВИХ АКЦІЯХ

СОЦЗАХИСТ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У МАСОВИХ АКЦІЯХПостановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 324 затверджено Порядок виплати одноразової грошової допомоги особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року. Даний Порядок визначає механізм виплати такої одноразової грошової допомоги.

Одноразова грошова допомога особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. до 21 лютого 2014 р. виплачується у 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час її виплати.
Допомога виплачується особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. до 21 лютого 2014 р., та включені до переліку осіб, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях. Такий перелік формується і затверджується Міністерством охорони здоров»я за результатами судово-медичної експертизи за погодженням з Міністерством соціальної політики, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства оборони України.
Для виплати допомоги особа, яка отримала тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях та включена до переліку, звертається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної адміністрації, структурного підрозділу з питань праці та соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті ради (у разі утворення такої) за місцем реєстрації проживання або перебування з відповідною заявою, в якій зазначаються реквізити рахунка у банку, на який перераховується допомога.
До заяви додаються: копія документа, що посвідчує особу громадянина України, іноземця або особи без громадянства (з пред’явленням оригіналу); копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті або які не є громадянами України).
У разі відсутності реєстрації місця проживання або перебування особа, яка отримала тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях, звертається із заявою про виплату допомоги до Управління праці та соціального захисту населення Печерської районної у м. Києві державної адміністрації.
Звертаємо увагу, якщо особа, яка отримала тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях, не може самостійно звернутися за виплатою допомоги у зв’язку із станом здоров’я, вона може подати заяву про виплату допомоги через уповноваженого представника на підставі оформленої у встановленому порядку довіреності.
Орган соціального захисту населення приймає рішення про виплату допомоги протягом 10 днів після подання заяви, відповідних документів та подає протягом 5 днів після прийняття такого рішення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрацій списки осіб, щодо яких прийнято рішення про виплату допомоги, із зазначенням її розміру.
Допомога перераховується на банківський рахунок особи, яка отримала тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях, не пізніше 2-х робочих днів після надходження коштів на рахунок органу соціального захисту населення.

Зоя ФЕДИК, в. о. начальника відділу Чернівецького міського управління юстиції

peredplata