Скорочено процедуру припинення фізосіб – підприємців

Набув чинності з 08.07.2014 р. Закон України від 13.05.2014 р. N 1258-VII \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом\”.

Основні зміни передбачають таке:

– держреєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП-у проводить держреєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати отримання від такої фізособи реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, без довідок органу доходів і зборів (22-ОПП та 3-ЄСВ),

– вилучено положення про проведення спрощеної процедури держреєстрації припинення підприємницької діяльності,

– щодо тих підприємців, які до 08.07.2014 року подали заяву про припинення підприємницької діяльності, держреєстратор не пізніше місяця з дня набрання чинності Закону України від 13.05.2014 р. N 1258-VII зобов\’язаний заповнити реєстраційну картку на проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП-у та внести до ЄДР запис про проведення держреєстрації припинення.

Платника єдиного внеску (фізична особа – підприємець) знімають з обліку після проведення перевірки (у разі її проведення) та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску.

До реєстру страхувальників вносять відповідні записи із зазначенням дати та причини зняття з обліку платника єдиного внеску після підписання обхідного листа керівником органу доходів і зборів та закриття карток особових рахунків.

На офіційному веб-порталі Міндоходів функціонує сервіс \”Реєстр страхувальників\”, який дає змогу отримати дані з реєстру страхувальників, зокрема і про зняття з обліку.

З огляду на вищевказані зміни в законодавстві з 08.07.2014 року органи доходів і зборів щодо фізосіб-підприємців не формують та не направляють держреєстраторам і фізособам такі документи-повідомлення: за формою 24-ОПП, 23-ОПП, 25-ОПП, 26-ОПП, 27-ОПП, 5-ЄСВ, 6-ЄСВ; довідки: про відсутність заборгованості за формою 22-ОПП, про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ за формою 3-ЄСВ, рішення про відмову видачі довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ за формою 4-ЄСВ.

Зазначене стосується лише фізосіб – підприємців. Порядок зняття з обліку юридичних осіб, їхніх відокремлених підрозділів та фізичних осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, залишився незмінним.

Прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області

peredplata