У Буковелі затримали колишнього голову Нацбанку Кубіва

У Буковелі затримали колишнього голову Нацбанку КубіваКолишній глава Нацбанку Степан Кубів затриманий в одному з елітних санаторіїв і доставлений до Києва для проведення слідчих дій у рамках порушеної кримінальній справи про зловживання службовим становищем.У Генпрокуратурі наголошують, що Кубіву неодноразово надсилали повістки на допити, проте він жодного разу не прийшов і впродовж тривалого часу переховувався в Європі. Пізніше екс-глава НБУ повернувся в Україну, де слідчі і затримали його.

На офіційному сайті Генпрокуратури жодної інформації про затримання Степана Кубіва немає, пише mediastar.net.ua.

Проти Степана Кубіва порушено кримінальну справу за зловживання службовим становищем. Про це раніше повідомляв джерело в Генпрокуратурі. Йдеться про махінації глави НБУ під час проведення рефінансування банків.

В ГПУ відзначали, що в рамках широкомасштабної програми з підтримки вітчизняного банківського сектора, жорстоко постраждалого від фінансової кризи, Кубів запропонував освоїти перші чотири мільярди гривень своїм колегам і давніх друзів.

Кубів знав про те, що МВФ вимагає від України відпустити гривню у вільне плавання, що означало б її різку девальвацію. Тому той, хто був заздалегідь поінформований про прийдешнє обваленні національної валюти і мав на достатньому обсязі вільні кошти, отримував унікальну можливість отримати надприбутки, граючи на купівлю-продаж.

В ГПУ є інформація про те, що за надання даної інформації Кубів зажадав 25% від офіційного обсягу виділяється рефінансування, тобто, один мільярд гривень.

Банки отримали від НБУ мільярди на рефінансування і тут же нібито пустили їх на покупку долара, курс якого всього за пару тижнів побив усі рекорди, досягнувши позначки в 12 грн./$1 (зростання майже 50%).

Нацбанк — головний фінансовий регулятор — фактично самоусунувся від участі в процесі, не намагаючись врятувати національну валюту, твердить видання

В результаті з 101 279 000 000 гривень, виділених Нацбанком до середини червня на рефінансування, 20 млрд гривень дісталися «Приватбанку». Понад 10 млрд «освоїв» «Дельта-банк», 3,45 млрд гривень —- банк «Фінансова ініціатива». Ведеться слідство.

Джерело

peredplata