«Обшуки в Одеській ОДА – ганебна політична провокація» – Міхеїл Саакашвілі

«Обшуки в Одеській ОДА – ганебна політична провокація» - Міхеїл Саакашвілі 26 травня слідчі Генпрокуратури і столичного управління СБУ провели обшуки в кабінеті та вдома у помічника-радника губернатора Одеської області, екс-генконсула Грузії Теймураза Нішніанідзе. Ці слідчі дії ведуться в рамках декількох кримінальних проваджень. Одне з них відкрито за фактом незаконного відшкодування податку на додану вартість посадовим особам Генконсульства Грузії в 2012-2013 роках. Дипломати, начебто, отримали майже 20 мільйонів гривень за придбані в київських магазинах брендові речі і одяг.

Глава Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі вкрай різко висловився з приводу цих обшуків. На прес-конференції, яку транслював телеканал «112 Україна», він заявив: «Так не працював ні Пшонка, ні прокуратура Путіна так не працює, і Північна Корея так давно не працює. Совкова корумпована шваль. Зовсім вже дах поїхав?. Я був змушений зламати двері. Оскільки вони закрили наших співробітниць у приміщенні, й ті просиділи там 4 години без адвокатів з порушенням усіх законів, а над ними стояли озброєні автоматами люди, і якісь швондери виконували цей ниций політичний наказ». «Це – чиста політична провокація, яка замовлена оцією нікчемою з ГПУ», – заявив Саакашвілі, вказуючи на представника ГПУ.
Він також заявив, що вже мав розмову з генпрокурором Юрієм Луценком. «Я вимагав від нього негайно відкликати звідси цю шваль, цих слідчих», – сказав Саакашвілі й додав: «Вже час завершити в Україні цю ганьбу». За словами одеського губернатора, те, що відбувається в ОДА – «зведення політичних рахунків».
Політичне підґрунтя у «наїзді» Генпрокуратури і СБУ вбачає і сам колишній генконсул Грузії Теймураз Нішніанідзе. «Чомусь-то всі дуже активізувалися після оголошення нами намірів разом із нашими однодумцями створити нову і по суті першу в Україні партію з чіткою ідеологією», – зауважив екс-генконсул.
Обуренню Теймураза Нішніанідзе теж немає меж. «Чому мене не запросили на допит? Я готовий надати всі документи, готовий співпрацювати з правоохоронцями, дати будь-які відповіді під час роботи як Генконсула і як глави благодійного фонду «На благо Одеси» – ніхто нічого не ховає. Є офіційні банківські перекази, є документи на всі благодійні справи, які ми робимо … Але сьогодні 12 осіб зайшли до мене в будинок, ізолювали мене, у всіх кімнатах відбувався обшук одночасно, мені не дозволили зателефонувати адвокату. Мені ніхто не назвався, я тільки упізнав форму «Альфи» і вони сказали, що це Генпрокуратура. Забрали мої особисті заощадження, близько 5 тис. дол., папери, флешки, статутну документацію благодійного фонду, мобільний телефон», — заявив Т.Нішніанідзе.
Згодом, аналізуючи те, що сталося, Нішніанідзе зробив невтішний висновок: «Як же жалкує напевно все-таки шановний пан Президент про те, що запросив в Україну таких «гіперкорумпованих» грузинів, соратників Саакашвілі, як люблять писати проплачені владою боти і ЗМІ. Вони саме закінчили перелічувати мої штани і шкарпетки – багатство, яке я нажив усього лише за рік роботи в Україні. Після цього ДПУ і СБУ одразу ж активно взялися за колишніх консулів, відклавши «менш важливі» справи, пов’язані з Азаровим, Януковичами, Курченком, Клименком, Єфремовим, офшорами представників діючої влади и т.п. в бік, тим самим абсолютно бездарно створивши медійний привід і чутку про те, яких же корумпованих людей берет Міхо собі в помічники в службу протоколу ОДА».
І коли вже для всіх були зрозумілими політичні передумови обшуків в Одесі, ситуацію прокоментував Генеральний прокурор України Юрій Луценко, заявивши, що вони проводилися на законних підставах і ніякої політичної складової не було. Отак підвели його недолюстровані прокурори, інформації яких він бездумно довірився.
Проте досить оперативно у мережі з\’явилась фотографія злого Міхеїла Саакашвілі поряд з працівниками СБУ, які обшукували соратника губернатора Одеської області. Знімок опублікував журналіст Роман Бочкала на своїй сторінці у Facebook. «В Одеській обладміністрації зараз «спекотно». У кабінеті у Теймураза – радника та голови фонду «На благо Одеси» – зараз обшук. Саакашвілі прорвався в обшукуваний кабінет, – пише журналіст. – Такого злого губернатора Одеської області можна було побачити хіба що під час сварки з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим». Разом з тим Бочкала повідомив, що Саакашвілі «очікує дій від Президента Петра Порошенка».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=BbMPdp96otQ
Сергій Горицвіт

peredplata