Для чого українцям Вищий антикорупційний суд?

Соціологічні опитування показують, що найбільшою проблемою нашого суспільства є корупція в органах влади. Таку ж думку мають і міжнародні партнери України. Після тривалих дискусій та довгого процесу правок 7 червня Верховна Рада ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАС), а 11 червня його підписав Президент України Петро Порошенко. Центр громадського моніторингу та контролю відповідає, як створюватиметься і працюватиме Вищий антикорупційний суд.

Чим займатиметься Вищий антикорупційний суд?

Вищий антикорупційний суд буде здійснювати правосуддя у корупційних та пов’язаних із ними справах, а також контролюватиме розслідування цих злочинів. Згідно із законом, він розглядатиме випадки, у яких збитки перевищуватимуть 500 прожиткових мінімумів (понад 880 тис. грн). Досудове слідство у цих злочинах може провадити як Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), так і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), Служба безпеки України (СБУ), Державне бюро розслідувань (ДБР), Національна поліція тощо.

Вищий антикорупційний суд працюватиме як суд першої інстанції та апеляційна палата. Це означає, що великі корупційні справи потраплятимуть одразу до ВАСу, оминаючи місцеві суди, які часто відпускають корупціонерів. Апеляції розглядатиме спеціальна палата в межах Вищого антикорупційного суду.

Хто буде суддями Вищого антикорупційного суду?

Відповідно до закону, суддею ВАСу може бути громадянин України не молодше 35 років, який має п’ятирічний суддівський стаж або семирічний – науковий у сфері права, адвокатський або ж сукупний у перелічених галузях.

Склад Вищого антикорупційного суду обиратиметься через відкритий конкурс. Усього буде 35 суддів: 25 в основній ланці і 10 – в апеляційній.

Відбір суддів проводитиме Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) разом із Громадською радою міжнародних експертів. Громадська рада буде складатися із 6 експертів. Ними можуть бути як іноземці, так і українці, однак їхні кандидатури визначатимуть міжнародні організації, які допомагають Україні боротися з корупцією.

«Це не кінець роботи. Це лише початок. Хочу звернутися до наших іноземних партнерів, бо законом передбачено інститут іноземних експертів, кандидатури яких нам мають надати міжнародні і авторитетні організації, які спеціалізуються на боротьбі з корупцією і де Україна бере участь на міждержавному рівні. Прошу за дуже короткий термін мінімум 12 кандидатів мають надійти до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) для того, щоб ми запустили процес створення суду», – наголосив Президент Петро Порошенко, підписуючи закон.

Громадська рада міжнародних експертів може ініціювати розгляд питання про недопущення кандидата на посаду судді. Для цього достатньо голосів трьох міжнародних експертів. Якщо 9 членів ВККС і 3 міжнародні експерти не підтвердять відповідність кандидата критеріям доброчесності і професійності, такий кандидат не зможе претендувати на посаду судді.

Члени Ради міжнародних експертів фінансуватимуться з державного бюджету України й отримуватимуть за роботу близько 7 тис. дол. заробітної плати. Щоб зупинити хабарництво, зарплата судді антикорупційного суду також буде високою – 6-12 тис. дол.

Коли запрацює Вищий антикорупційний суд?

Створення Вищого антикорупційного суду було однією з ключових вимог МВФ для надання подальшої макрофінансової допомоги Україні. Після ухвалення закону в МВФ заявили, що «проведуть аналіз документу на предмет його відповідності домовленостям, досягнутим у контексті програми реформ, що підтримується МВФ». У будь-якому разі, даний законопроект не формує суд, а лише описує його.

Для створення ВАСу Верховна Рада повинна ухвалити технічний документ. 14 червня глава держави подав цей законопроект – «Про утворення Вищого антикорупційного суду» – до Вищої ради правосуддя. Лише після ухвалення його депутатами можна буде переходити до формування конкурсної комісії та відбору кандидатів.

Втім, експерти сумніваються, що суд запрацює вже цього року. Адже відбір до Верховного суду показав, що конкурс – це тривалий процес. Крім того, існує думка, що депутати не надто зацікавлені у роботі Вищого антикорупційного суду, оскільки він насамперед буде спрямований проти політиків і можновладців.

Варто згадати, що на прийняття закону про ВАС пішло більше як півроку. До розробки  законопроекту були долучені громадські активісти та міжнародні експерти, зокрема Венеціанська комісія. Загалом до другого читання у документ було внесено майже 2 тисячі правок. За словам співавтора проекту Георгія Вашадзе, усі вони були узгоджені з представниками МВФ та враховували рекомендації Венеціанської комісії. Особливо щодо ролі міжнародних експертів у відборі суддів.

Активісти з нетерпінням чекають на Вищий антикорупційний суд, оскільки, на їхню думку, він  нарешті запустить антикорупційну систему в країні і покаже реальні результати боротьби з корупцією.

 

 

peredplata