ПРО ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

Про особливостінабуття права власності на нерухомемайноповідомила заступник Міністраюстиції з питаньдержавноїреєстраціїОленаСукманова онлайн-виданню «Сьогодні».

 

Вона нагадала, що, згіднозістаттею 181 Цивільного кодексу України (ЦКУ), до нерухомих речей (нерухомемайно, нерухомість) належать земельніділянки, а такожоб’єкти, розташовані на земельнійділянці і переміщенняяких є неможливим без їхзнецінення та зміниїхпризначення.

 

«Простішекажучи, це земля і споруди, що на ційземліпобудовані. Причомусюди входить широкий спектр об’єктів: житловібудинки, квартири, житлові та нежитловіприміщення, ціліпромисловіпідприємства, які є цілісниммайновим комплексом, і багатоіншого», – зазначилаОленаСуманова.

 

За її словами, права на нерухомемайно, якіпідлягаютьдержреєстрації, виникають з моменту такоїреєстрації. «Тому реєстрація прав на нерухомемайно – це не просто формальна вимога, а необхідність. Якщо не зареєструвати право власності у нотаріусівабодержреєстраторів, людина не стане повноправнимвласникомнерухомого майн»,  – наголосила заступник Міністра зпитаньдержавноїреєстрації.

 

ТакожОленаСуманова детально пояснила, як стати власникомквартири в новобудові.

 

«В ціломудоговіркупівлі-продажу майнових прав на майбутню квартиру є доситьпоширеною схемою купівлі нового житла. Але паралельно з цимзабудовникизастосовують й іншіюридичніінструменти, якітакожзнаходяться в рамках українського правового поля», – зауважила заступник Міністра.

 

Зокрема, крім договору купівлі-продажу майнових прав, придбатинерухомістьможна шляхом купівлі та реалізаціїцільовихоблігацій. Післявведеннябудинку в експлуатаціювідбувається так званепогашенняоблігацій – цінніпапериперетворюються на фізичніквадратніметри у виглядіквартири, і право власностіреєструється в Держреєстрі.

 

«Законом такожпередбаченаможливість для забудовниказалучатикоштивідпокупців через Фондифінансуваннябудівництва – нимикерують банки абофінустанови», – заначилаОленаСукманова, наголосивши, що перед придбаннямжитлапотрібноуважноперевірятидокументи.

 

Так, перед підписуванням договору іззабудовникомпотрібновивчити предмет договору. Удокументімає бути відображено, щопокупецьнабуваємайнові права на квартиру. Також в паперахповинні бути вказані, будівельна адреса майбутньоїквартири, її номер згідно з будівельними планами, будівельнаплощаіззазначеннямзагальної та будівельноїплощіквартири, обговорена вартістьнерухомості та вказані права й обов’язкисторін.

 

Додатковіматеріали за посиланням: https://ukr.segodnya.ua/economics/realty/bolshaya-razborka-kakie-byvayut-prava-na-nedvizhimost-i-kak-pravilno-ih-oformit-1159186.html?utm_source=rtbua&utm_medium=fs&utm_campaign=109974&utm_term=-1

 

peredplata