Як діяти, якщо тебе хочуть звільнити? Реорганізація установ на Буковині триває і буковинці готові відстоювати свої права

Скорочення. З цим доведеться або вже довелося зіштовхнутись деяким буковинцям у зв’язку із реорганізацією медичних та освітніх установ, а також бібліотек. Як діяти, якщо твою посаду хочуть скоротити? Як вигідніше звільнитися? Такі запитання все частіше і частіше ставлять жителі об’єднаних територіальних громад під час виїзних консультувань. У рамках проекту «Правова освіта громадян в територіальних громадах через Центр правової інформації та консультації» юристи та параюристи виїжджали у села і безоплатно давали відповіді на ці та інші найрізноманітніші запитання правового характеру, які цікавили селян.

«Роботодавець не має права наполягати на звільненні за власним бажанням, – пояснила юрист Чернівецької організації «Комітет виборців України» Ольга Чепель. – При розірванні трудового договору з ініціативи власника у випадках визначених п.1 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю України, а саме змін в організації виробництва і праці, в тому числі скорочення чисельності або штату працівників,допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку у державній службі зайнятості. Натомість виплата допомоги по безробіттю особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням, починається з 91-го календарного дня».

Чимало жителів об’єднаних територіальних громад не знали й про те, що відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю України не підлягають звільненню з ініціативи власника в зв’язку із скороченням посади чи чисельності вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до 3 років, одинокі матері (за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда), а при звільненні за власним бажання – підлягають. Це окрім випадків повної ліквідації підприємства.

 «Коли ми плануємо чергову зустріч із жителями об’єднаних територіальних громад, ми завжди визначаємо тематику. Проте нерідко на прохання селян вона розпочинається із величезної кількості запитань, які стосуються різних проблемних питань, зокрема щодо скорочення штату працівників, – розповів заступник голови Чернівецької організації «Комітет виборців України» Ігор Баб’юк. – У деяких громадах жителі вишиковувались у чергу до юриста, бо хотіли персонально розповісти про свою ситуацію і отримати пораду фахівця. Це свідчить про те, що на сьогодні потреба у людях, які б радили, де і як можна вирішити питання правового характеру – досить велика».

Якщо компромісу із роботодавцем не вдалося досягнути і він наполягає на своєму, опускати руки не варто. Селяни дізнались, що у такому випадку отримати безоплатні консультації та роз’яснення з питань правового характеру вони можуть у фахівців Мережі правового розвитку «Центру правової інформації та консультації». Окрім того, отримати не лише безоплатні консультації та роз’яснення, а й скористатись послугами адвоката, роботу якого оплатить держава, можна у центрах та бюро правової допомоги Чернівецької області.

«Такі точки доступу до безоплатної правової допомоги функціонують у кожному районі Чернівецької області, – розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна. –  Вони були створені, аби якомога більше громадян нашої області і країни загалом могли скористатися правовими послугами фахівця-юриста чи адвоката. Я нагадаю, що правові консультації та розяснення може отримати кожен без винятку громадянин, а от отримати безоплатнувторинну правову допомогу, яка включає правові послуги щодо складення процесуальних документів, представництва інтересів особи у суді, мають змогу визначені категорії громадян. Перш за все, це соціально вразливі верстви населення: учасники АТО, переселенці, малозабезпечені громадяни».

Насамкінець під час підсумкової конференції, яка відбулася 20 серпня 2018 року в «Українському Народному домі», що в Чернівцях, йшлося про нові проекти, які допоможуть громадянам більше дізнаватись про свої права.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

 

peredplata