Відповідальність неплатників аліментів посилено: у Чернівцях батько заплатив майже 45 тисяч грн. аліментів

Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.
– Мінімальний розмір аліментів збільшено до прожиткового мінімуму
– Запроваджено систему мотивації, податкові пільги для батьків, які сумлінно виконують свої обов’язки та вкладають кошти у розвиток власних дітей.

– Додаткові фінансові санкції для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу у разі його накопичення більше 1 року.
– Система автоматизованого арешту коштів боржників.
– Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт.
– Обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.
– Українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців.
– Звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців.
– Застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.
Одна з новацій другого пакету законопроектів #ЧужихДітейНеБуває стосується подорожей дитини за кордон строком до 1-го місяця з одним із батьків без дозволу іншого. Вона розповсюджується на тих діток, які виховуються в неповних сім’ях.
Завдяки нововведенням першого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває вдалося отримати кошти від батьків, котрі роками не сплачували аліментів своїм дітям.  Так, у  Чернівцях боржник погасив заборгованість зі сплати аліментів за шість років  на загальну суму 43 684 гривень, а у Хотинському районі батько заборгував  понад 55 тисяч гривень. Після того, як державні виконавці арештували його авто, він повністю погасив борг.  Загалом з початку року в Чернівецькій області стягнуто 25, 5 мільйона гривень аліментів на користь 6546 дітей.

Інформує Головне територіальне управління юстиції у Чернівецькій області

 

 

peredplata