Протести під будівлею ГПУ

Слід відзначити, що на акцію протесту щодо видачі генпрокуратурою України добровольця чеченського батальйону Тимура Тумгоєва в лапи російських спецслужб, прийшло чимало небайдужих українців. В основному це представники націонал-патріотичних партій і організацій: Національний корпус, СІ4, ВО Свобода, Правий сектор, УНА-УНСО, ветерани ввійни на Донбасі і просто патріоти України.

Активісти розцінюють видачу добровольця Тимура Тумгоєва російським спецслужбам, як співпрацю Генпрокуратури з ФСБ і вирішили поспілкуватися з генпрокурором Юрієм Луценком, проте всередину будівлі Генпрокуратури їх не пустили працівники правоохоронних органів. Через це відбулись сутички між активістами правих сил і силовиками МВС.

У відповідь націоналісти підпалили сміттєвий бак і кілька автомобільних шин прямо біля входу в Генпрокуратуру . Вогонь гасили зі шлангів через двері і верхній поверх будівлі.

Цербери Авакова застосували щодо мітингувальників сльозогінний газ, а з вікон ГПУ активістів поливали водою.

Протестувальники вигукували лозунги: “Луценка, Єніна на нари!”. У двері ГПУ полетіла бруківка…

Взагалі-то я уявляв трохи іншу картину: з вікон ГПУ ввалить густий дим полум’яні язики облизують стіни ГПУ, працівники генпрокуратури вистрибують з вікон палаючої будівлі Генпрокуратури. На жаль, так не сталося. У ГПУ розуміли ризик підпалення будівлі і заздалегідь добре запаслись водою.

Представники влади стверджують, що постраждало 17 полісменів. Як для такої акції – малувато. Мріялось, що силоввиків взагалі розженуть, як курячу зграю.

Так не сталось, але для початку і так непогано.

Rostyslav Demchuk

peredplata