На Буковині підприємці надалі продовжують ігнорувати вимоги трудового законодавства

Факти допуску працівників до роботи без оформлення або без належного оформлення трудових відносин  засвідчують матеріали інспекційних відвідувань головних державних інспекторів відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Деякі роботодавці області й далі ігнорують вимоги законодавства про працю в частині належного оформлення зайнятості  та відповідного повідомлення про це органи державної фіскальної служби.

Як наслідок, відповідні штрафні санкції за порушення трудового законодавства накладено на окремі підприємства приватного сектору та фізичних осіб – підприємців.

Так, днями нелегальну зайнятість виявлено:

у фізичної особи – підприємця на Кіцманщині (підприємець надає послуги з пасажирських перевезень, штрафна санкція – 223 380 гривень);

у приватного підприємця на Сокирянщині (громадське харчування, штраф – 111 690 гривень);

у фізичних  осіб – підприємців у Чернівцях (суб’єкти господарювання працюють у сфері торгівлі, до роботи ними було допущено по двоє осіб,  відповідно штрафна санкція, накладено в обох випадках,  – 223 380 гривень).

Нелегальну зайнятість  також виявлено у Глибоцькому районі. Фізична особа-підприємець працює у сфері автомобільних перевезень. Штрафна санкція, накладена посадовими особами Держпраці, –  111 690 гривень.

Шановні роботодавці області!

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує!

Допуск до роботи працівника має відбуватися у законний спосіб, а саме:

через його прийом на постійне місце роботи;

у випадку укладення трудового договору;

у виняткових випадках (якщо робота – разова)  – через укладення цивільно-правових угод.

Інакше ви наражаєте себе на відповідальність перед Законом.

Шановні працівники Буковини, потенційні шукачі роботи!

Перш, ніж погодитися на пропозицію  роботи без укладення трудових договорів та отримання так званих зарплат в конвертах, необхідно зважити на ті переваги, що їх надає офіційне працевлаштування, а саме:

права на заробітну плату не нижче гарантованої Законом (у тому числі, доплат, надбавок, заохочувальних виплат);

права на отримання соціальних гарантій – відпусток, на оплату тимчасової втрати непрацездатності, на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана зі шкідливими умовами праці); на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань;

права на гідні, безпечні та здорові умови праці;

права на працю, адже неофіційно працевлаштований працівник  може бути звільнений у будь який момент без одержання вихідної допомоги  та оплати за вже виконану роботу.

Лише належне оформлення трудових відносин є запорукою дотримання соціальних та трудових прав працівників.

 

 

 

peredplata