Порушено норми законодавства про працю: замість трудових угод з працівниками укладено цивільно – правові

Це встановлено у ході інспекційного відвідування суб’єкта господарювання (виробника м’яса  у Кіцманському районі) головними державними інспекторами відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість  та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Інспектори Держпраці виявили: на підприємстві порушувалися норми чинного законодавства про працю, зокрема, у частині належно оформлених трудових відносин.

Встановлено,  що на підприємстві не дотримувалися  установленого чинним законодавством порядку прийняття та оформлення працівників на роботу, натомість окремих осіб персоналу  працевлаштували на підставі цивільно-правових угод.

Таким чином,  роботодавець порушив вимоги статті 21 Кодексу законів про працю  України – «Трудовий договір» та статті 24 «Укладення трудового договору».

Суб’єкт господарювання допустив до роботи  без  належного оформленого трудових відносин та без повідомлення про їхнє працевлаштування  територіального органу Державної фіскальної служби 18 осіб.

За порушення законодавства про працю у частині зайнятості на суб’єкта господарювання накладено штраф у розмірі   2 010 420 гривень (два мільйони десять тисяч чотириста двадцять гривень).

Окрім того на підприємство накладено ще дві штрафні санкції у розмірі 11 169 гривень  та 3 723 гривні –  за фінансові порушення при виплаті індексації заробітної плати окремим працівникам та за інші порушення трудового законодавства.

Довідково:  головними державними інспекторами  відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управлінням Держпраці у Чернівецькій області  за 11 місяців 2018 року  виявлено 431 працівника, котрі працювали без належного оформлення:

108 працівників – працювали без оформлення трудових відносин;

292 працівники –  без належного оформлення трудових відносин (на підставі цивільно-правових угод, що мали ознаки трудових);

двох працівників, у випадку працевлаштування котрих роботодавці підмінили трудові відносини  оформивши їх як фізичних осіб – підприємців;

29 працівників було допущено до виконання трудових обов’язків роботодавцями  без повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби.

За порушення законодавства про працю та зайнятість населення за 11 місяців 2018 року посадовими особами  Управління Держпраці винесено 357 постанов щодо накладення  на роботодавців штрафних санкцій на суму  у понад 44 мільйони, з них за неоформлених працівників на суму  у понад 32 мільйони 950 тисяч гривень.

peredplata