Як відбувається отримання категорії особи з інвалідністю українцями?

Правовий статус осіб з інвалідністю

 Особою з інвалідністю може стати будь-яка людина. Ніхто від цього не застрахований.  Зазвичай особи з інвалідністю не мають змоги самостійно себе забезпечувати та потребують певної допомоги з боку державної влади. Державою встановлюються пільги, субсидії, допомоги, а також пенсія по інвалідності. 

Існує спеціальна система, яка розділяє усіх громадян з інвалідністю на три категорії. Розподіл відбувається з урахуванням тяжкості хвороби особи, типу цієї хвороби, а також з урахуванням працездатності особи. Перш ніж отримати статус особи з інвалідністю, особа повинна пройти медичну комісію. Комісія проводить повне обстеження особи, після чого приймає рішення про надання їй статусу інваліда певної групи. Також комісія визначає час надання категорії інвалідності та терміни. Але бувають такі випадки, коли особа не може самостійно звернутися до комісії та прибути на огляд внаслідок тяжких травм чи серйозних захворювань. В такому випадку медична комісія прибуває до особи та проводить обстеження на місці.

Підстави для отримання інвалідності можуть біти різними, зокрема:

  1. Вади та каліцтва з якими люди вже народжуються.
  2. Різні захворювання, які мали дуже сильний вплив на організм особи та призвели до непрацездатності.
  3. Травми, отримані на виробництві чи в інших небезпечних для здоров’я та життя умовах.
  4. Каліцтва та травми, отримані під час бойових дій.
  5. Травми внаслідок участі в акціях, мітингах та масових заворушеннях.

Рішення щодо надання особі статусу особи з інвалідністю

Велике значення має час, коли саме людина отримала статус особи з інвалідністю та відповідну категорію. Цим часом вважається день, коли папери, які засвідчують проведення експертизи та її результати надходять до державних органів. Документи повинні бути офіційно завіреними, бо в інакшому випадку органи соціального захисту можуть визнати їх фальшивими. Пакет документів повинен складатися:

  1. Ксерокопії, а також оригіналу паспорта.
  2. Копії трудової книжки особи та довідки про прибуток. Ці документи повинні бути завірені нотаріусом.
  3. Амбулаторна карта, де міститься детальна інформація про аналізи, лікування та виписки з лікарень.
  4. Характеристика на особу, яку можна взяти за місцем роботи чи навчання.

Це мінімальний пакет документів. Але в деяких випадках можуть знадобитися й інші папери. Подача документів має відбуватися у чітко встановлену законодавством порядку. Також варто пам’ятати, що особа має право на оскарження рішення медичної комісії. В такому випадку комісії проводиться повторно, але тепер більш суворо.

В залежності від обставин, особам з інвалідністю надаються різні пенсійні виплати. Наприклад, особам, які мають першу категорію інвалідності та загалом пропрацювали не більше десяти років, у 2019 році буде нараховуватися лише мінімальна пенсія по інвалідності. Для отримання більших виплат потрібен більший страховий стаж або специфічні умови. Іноді буває так, що особі надається група інвалідності внаслідок проходження військової служби. В такому випадку особам надаватиметься максимальна грошова допомога від держави. Те саме стосується й осіб, які отримали групу інвалідності внаслідок участі у війнах, тощо.

Детальніше про розрахунок пенсійних виплат

На даний час розмір пенсій особам з інвалідністю визначається виключно в індивідуальному порядку з урахуванням усіх важливих нюансів та факторів. Таких факторів чимало, але серед них варто виділити:

  1. Величину середньої заробітної плати, яка нараховувалась особі протягом останнього часу.
  2. Розміри грошових допомог, заохочувальних виплат та надбавок.
  3. Кількість років страхового стажу людини.
  4. Надану категорію інвалідності, підставу для отримання інвалідності, можливість працювати.

Державна влада гарантує, що особа отримуватиме соціальну допомогу протягом усього періоду інвалідності. Пенсійні виплати надаються громадянам незалежно від їх віку, а тому не треба бути пенсіонером, щоб отримувати грошову допомогу. В деяких випадках пенсії надаються людям довічно. Зазвичай це особи з тяжкими захворюваннями, особи похилого віку, тощо. Громадяни, яким було надано довічні виплати можуть не проходити повторно медичну комісію. Вони мають право зробити це за власним бажанням, але згідно з чинним законодавством, ніхто не може змусити їх піти на медичну комісію знову.

Буває так, що внаслідок повторного проходження медичної комісії людина отримує іншу категорію інвалідності. Так буває часто, якщо особа отримала не таку серйозну травму та швидко йде на поправку. В такому випадку пенсійні виплати перераховуються відповідно до нової категорії, але відбувається це лише тоді, коли усі необхідні документи надходять до інстанції.

Що впливає на ріст пенсії по інвалідності?

Для початку треба згадати про рівень прожиткового мінімуму, який безпосередньо впливає на суму допомоги від держави. Розмір прожиткового мінімуму буде зростати тричі протягом 2019 року й наприкінці року становитиме в середньому 2000 гривень на людину. Це призведе до невеличкого підвищення грошового забезпечення людей з інвалідністю. Але представники влади наголосили на тому, що вони впроваджуватимуть додаткове поетапне підвищення пенсій для осіб з інвалідністю.

Людмила ПИЛИПІВ

провідний   спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

peredplata