Підтримую Супрун

5 лютого, окружний адміністративний суд Києва виніс тимчасову заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я і пояснив своє рішення наявністю у неї громадянства США.

Відповідний позов подав депутат Верховної ради Ігор Мосійчук (Радикальна партія Олега Ляшка). Суд тимчасово заборонив Супрун здійснювати будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров’я.

Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження заступника міністра.

“Суд врахував доводи позивача про те, що в 2015 році Супрун Уляна-Надія отримала громадянство України і одночасно до сих пір знаходиться в іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України “Про громадянство України” в Україні існує єдине громадянство”, – сказано в повідомленні прес-служби суду.

Таким чином, Супрун відсторонена від посади в.о. міністра на час розгляду судом позову Мосійчука, який вимагає встановити факт відсутності у неї повноважень міністра.

Користувачі соцмереж вкрай обурені таким рішенням судової влади і висловили своє невдоволення, запустивши тег “ПідтримуюСупрун”. Деякі українці просто залишають тег у соцмережах Twitter або Facebook, інші ж пишуть під ним розгорнуті коментарі, чому вони висловлюють свою підтримку в.о. міністра. Багато хто називає Супрун “єдиним міністром, який щось робить для України”. У Facebook також створили рамку для головних фото профілю з текстом “Я підтримую Супрун”.

Варто відзначити, що противниками флешмобу, що підтримують вердикт суду, є переважно представники ультраправих організацій, які аргументують своє невдоволення діями Супрун, тим “що не за це Майдан стояв”.

Люди діляться своїми історіями, розповідають, чим їм допомогла медична реформа Супрун на конкретних прикладах. Також її називають першим міністром-реформатором і вказують, що ініціатори позову – “звичайні популісти, які хочуть попіаритися”.

Українські Новини зібрали найяскравіші коментарі учасників флешмобу і людей, що виражають свою підтримку, серед яких виявилися активісти, громадські діячі, письменники і навіть соліст групи “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук.

Павло Петренко, міністр юстиції

Реформатор найбільш складної, дотичної до життя людини, сфери охорони здоров‘я Уляна Супрун для мене і всієї команди #УрядуГройсмана є колегою, яка вперше за історію країни кинула виклик системі.

Боротьба із тіньовими схемами закупівель ліків. Медична реформа. Програма «Доступні ліки». Боротьба із лікарняною мафією. Кардинально новий підхід до медицини в країні в цілому…

Абсурдні, безвідповідальні рішення українських судів не зможуть заборонити Уляні виконувати обов’язки Міністра охорони здоров’я. Рішення Окружного адмінсуду Києва буде терміново оскаржено.

Саме це є черговим і однозначним підтвердженням того, що судову реформу ми маємо довести до кінця. Без жодних зволікань. Та компромісів.

Порошенко заявив про «повну підтримку» Супрун


Уляна Супрун і Петро Порошенко, фото архівне
Уляна Супрун і Петро Порошенко, фото архівне

Президент України Петро Порошенко заявив про «повну підтримку» Уляни Супрун, яка рішенням суду була усунена від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України.

«Я як президент коментувати рішення суду по закону не маю права. Хочу наголосити на тому, що пані Супрун має повну підтримку президента України. І я дуже ціную, що ми з пані Супрун, разом з урядом і парламентом зробили в напрямку медичної реформи», – заявив Порошенко на щорічному прийнятті компаній-членів Американської торговельної палати в Україні.

Порошенко також відзначив поступ, який нині відбувається в питаннях запровадження сільської медицини в Україні.

Про підтримку Уляни Супрун як очільниці Міністерства охорони здоров’я вже висловилися в уряді та в дипломатичних колах. Крім того, користувачі соціальних мереж запустили онлайн-кампанію підтримки чиновниці.

peredplata