Мінімальна сума ЄСВ для фізичних осіб – підприємців у 2019 році складає 918,06 грн.

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що мінімальний щомісячний страховий внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у 2019 році складає 918,06 грн.

Разом з тим, відповідно до п.4 та п.51 ч.І ст.4 Закону2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» (даліЗакон №2464) звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування (даліЄСВ) особи, які мають право на призначення пенсії за віком (ст.26 Закону України від 9 липня 2003 року1058 «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування») або є особами з інвалідністю, та отримують пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Таким чином, звільняються від сплати ЄСВ фізичні особипідприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени фермерського господарства, які:- отримують пенсію за віком; отримують дострокову пенсію; отримують пенсію із зниженням пенсійного віку; є особами з інвалідністю, незалежно від отримання пенсії або соціальної допомоги.

Зазначена пільга не поширюється на осіб, які: отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та не отримують пенсію за віком; отримують пенсію за вислугу років та не мають права на призначення пенсії за віком.

Звертаємо увагу, що дія ч. ІV ст.4 Закону №2464 не поширюється на осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

 

peredplata