Вибори президента: ті, хто ще не визначився, обиратимуть між Зеленським і Порошенком

Менш ніж за тиждень до дня голосування на президентських виборах найбільшу підтримку населення отримує Володимир Зеленський, друге місце посідає Петро Порошенко, на третьому – Юлія Тимошенко.

Серед тих, хто не визначився, найбільше схиляються до Зеленського (15,4%) та Порошенка (9,0%). Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень “Социс” з 20 по 25 березня 2019 року, яке є у розпорядженні Укрінформу.

Згідно з даними опитування, найбільшу підтримку населення серед тих, хто повністю чи скоріше впевнений, що візьме участь у голосуванні, отримує Володимир Зеленський (24,6%), друге місце посідає Петро Порошенко – 14,8%, на третьому – Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 8,7%

Водночас за Юрія Бойка готові проголосувати 7,9%, за Анатолія Гриценка та Олега Ляшко – 6,4% та 5,3% відповідно. Інші кандидати набирають менше чотирьох відсотків голосів.

Загалом, 16,6% виборців на даний момент ще не визначились і сказали соціологам, що не знають, за кого віддадуть свій голос в день голосування. Саме цій категорії респондентів було поставлене питання “Навіть якщо на даний момент Ви ще не визначилися зі своїм вибором, до кого з наступних кандидатів Ви схиляєтеся більше?”. Зазначається, що виборці, які не визначилися, найбільше схиляються до Зеленського (15,4%), до Порошенка (9,0%), Бойка (5,7%), Тимошенко (4,8%) та Гриценка (4,5%).

Під час дослідження респондентам також було запропоновано зробити свій власний прогноз щодо того, хто стане наступним Президентом України.

Найімовірнішим переможцем на президентських виборах респонденти вважають Зеленського – 28,5%. Перемогу Порошенку прогнозують 25,7% опитаних, а Тимошенко –12,7%. Жоден з інших кандидатів не отримує показники вищі за 5%.

Близько чверті опитаних – 24,4% – не змогли визначитись з тим, хто саме стане наступним Президентом України.

Згідно з опитуванням, на даний момент більше 84% українців готові прийняти участь (повністю впевнені + скоріше впевнені) у виборах Президента України, які відбудуться 31 березня.

Близько 81% українців стверджують, що у більшості випадків, майже завжди чи завжди голосують, коли в Україні проходять вибори різних рівнів. Всього близько 8% сказали, що ніколи чи майже ніколи не голосують.

Центр соціальних та маркетингових досліджень “Социс” провів загальнонаціональне дослідження з 20 по 25 березня 2019 року.

Вибірка – 2 000 респондентів в усіх областях України (без врахування населення АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей). Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання.

Статистична похибка дослідження: +/– 2,1%

Дослідження було проведено в рамках підготовки до проведення Екзит полу Центру “Социс”.

Екзит пол буде проведено в день голосування 31 березня на 430 виборчих дільницях в усіх областях України (в т.ч. м.Київ), об’єм вибірки – 15 000 респондентів.

https://www.ukrinform.ua/rubric-elections/2668274-vibori-prezidenta-ti-hto-se-ne-viznacivsa-obiratimut-miz-zelenskim-i-porosenkom.html

peredplata