Як врятуватися буковинцям від “шумних” сусідів

Забезпечення права громадян на захист від шкідливого шуму

 

Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняється з 22:00 до 8:00 користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму. Це стосується і шуму під час проведення ремонтних робіт. Заборона поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

Ремонтні та будівельні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

Міністерством охорони здоров’я України затверджені Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (наказ від 22.02.2019 № 463).

Допустимі рівні звуку в приміщеннях визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

Зокрема, у житлових приміщеннях допустимий рівень шуму вдень (08:00 – 22:00) – 40 дБА, а вночі (22:00 – 08:00) – 30 дБА. При цьому максимальний рівень вдень – 55 дБА, вночі – 45 дБА.

Аналогічні норми встановлені і для готелів категорії 3, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для людей похилого віку та інвалідів.

У готелях до 3 категорії та гуртожитках норми трохи вище: допустимий рівень шуму вдень – 45 дБА, а вночі – 35 дБА, а максимальний вдень – 60 дБА, вночі – 50 дБА.

У номерах готелів 4 і 5 категорій має бути тихіше: максимальний рівень вдень – 50 дБА, вночі – 45 дБА.

Для офісів та приміщень, обладнаних персональними комп’ютерами або технікою для бізнесу допустимий рівень шуму цілодобово – 50 дБА, а максимальний- 65 дБА.

На прилеглих територіях до житлових будинків підвищеної комфортності та котеджів вдень – до 65 дБА, а вночі – 55 дБА, а до звичайних житлових будинків, поліклінік, будинків відпочинку вдень – до 70 дБА, вночі – до 60 дБ.

Якщо громадяни не виконують встановлених законом вимог щодо рівня шуму – їм загрожує штраф. Це регулюється Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 182).

Штраф при такому адмінпорушенні становить для громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і для посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо протягом року скоєно повторне правопорушення накладається штраф на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

Для захисту свого права громадяни можуть звертатися до органів місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ та санітарно-епідеміологічної служби, які на місцях мають здійснювати відповідну роботу щодо усунення небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини.

 

Інформує Людмила ПИЛИПІВ

провіднийспеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

peredplata

1 thought on “Як врятуватися буковинцям від “шумних” сусідів

  1. Вы сначало сделайте замечание громокой езде полсе 22 х, а то машини шумят оглушительно когда угодно , где справедливость!

Comments are closed.