У Раді виступили з вимогами до Зеленського

Нардепи вимагають від новообраного президента розповісти про свої кроки на посаді глави держави.

У перший робочий день парламенту після виборів президента кілька фракцій виступили з вимогами до новообраного президента Володимира Зеленського.

“Сфера відповідальності президента чітко прописана в Конституції – безпека, армія, захист прав і свобод, зовнішня політика. І президент зобов’язаний дотримуватися основного закону, де тепер чітко вказано, що Україна йде в НАТО і ЄС. Така воля українського народу”, – заявив глава фракції Народний фронт Максим Бурбак.

Він зазначив, що Зеленський зобов’язаний дотримуватися цього курсу.

“Очікуємо почути від нового президента про заплановані кроки на перші сто днів, перший рік і на весь термін”, – підсумував Бурбак.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко наголосив на необхідності прийняти закон про імпічмент.

Він зауважив, що вимагає від нового президента припинення “епохи бідності” – зниження тарифів, підвищення зарплат, пенсій та інше.

“Коли нова команда каже, що президент за це не відповідальний, то хочу нагадати, що президент може скасовувати рішення уряду. І саме Порошенко підписав рішення про угоду з МВФ”, – сказав лідер РПЛ.

“Ми звертаємося до нового президента, негайно переглянути угоду з МВФ і скасувати рішення уряду про підвищення тарифів”, – додав Ляшко.

Глава фракції Самопоміч Олег Березюк зазначив, що в першу чергу необхідно зняти недоторканність з нардепів і самого глави держави.

Він додав, що поки від президента очікують прозорого оборонного бюджету, безпеки, в тому числі енергетичної, закону про руйнування Роттердам+ та інші кроки в інтересах народу.

Про необхідність негайного прийняття закону про імпічмент заявив і представник фракції Батьківщина Андрій Кожем’якін.

Раніше стало відомо, що команда Зеленського розробляє вісім законопроектів, які передадуть до Ради після його вступу на посаду. Йдеться про закон про народовладдя, розширення норм прямої демократії, про зняття депутатської недоторканності, президентської недоторканності, про відкликання народного депутата, про недоторканність суддів, а також про закон про імпічмент.

peredplata