Суд зобов’язав РФ заплатити понад мільйон гривень компенсації кримській журналістці Андрієвській

Ганна Андрієвська фото: Facebook
Солом’янський районний суд міста Києва зобов’язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Ганні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.  Очікується, що компенсація буде виплачена за рахунок продажу держмайна РФ, що знаходиться в Україні.

Про рішення суду повідомляє Громадський рух «Сила Права», юристи якого надають безкоштовну юридичну підтримку постраждалим від збройної агресії Росії проти України, пише Центр журналістських розслідувань.

«У Солом’янському районному суді Києва допомогли вимушеній переселенці з Автономної Республіки Крим журналістці Ганні Андрієвській отримати рішення щодо стягнення з РФ на користь позивачки компенсації за завдану моральну шкоду у розмірі 1 043 778, 47 грн (один мільйон сорок три тисячі сімсот сімдесят вісім грн 47 копійок)», – повідомляється на сайті «Сили права».

Керівник робочої групи з міжнародно-правових питань при постійному представництві в окупованому Криму при президенті РФ Олександр Молохов заявив севастопольському виданню «Примечания», що до рішення Росія має поставитись дуже серйозно, бо вже є прецеденти арешту російського майна в Україні – акції «дочок» російських банків з державною часткою ВТБ, Сбєрбанка і Промінвестбанка.

Молохов вважає, що Росія має змінити тактику і  судитися з Україною через санкції.

«Сьогодні ми не формуємо порядок денний, ми просто відповідаємо на дії української сторони. А потрібно формувати порядок самим. Треба переходити від захисту і виправдань до наступу. Потрібно взагалі діяти активніше. Наприклад, подавати позов по кримським санкціям в Суд справедливості в Люксембурзі. На Заході є серйозні юристи з цієї тематики, вони готові підключитися. Наприклад, влаштувати Громадський трибунал по керченському інциденту – за аналогією з відомим трибуналом Рассела-Сартра по американської агресії у В’єтнамі, що зіграв важливу роль у формуванні громадської думки по в’єтнамській війні. Це змагальна процедура, гласний громадський процес з представниками обох сторін на нейтральній території, наприклад, в Західній Європі. Плюс треба звертатися по керченському інциденту в Міжнародний суд в Гаазі», – сказав Молохов.

Олександр Молохов

Як йдеться на сайті «Сили права», кожен громадянин України постраждав через агресію Російської Федерації проти України і має право на компенсацію. На сайті об’єднання повідомляється, що для забезпечення виплат за такими позовами вже заарештовано більше 3,5 мільярдів доларів, що належать Російській Федерації.

Нагадаємо:

  • Проти Ганни Андрієвської ФСБ Росії порушила кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ. Приводом для порушення справи стала її стаття на сайті Центру журналістських розслідувань про батальйон «Крим».
  • «Сила права» Андрія Сенченка планує об’єднатися на парламентських виборах з громадським рухом «Спільна справа», яке очолює Олександр Данилюк.
  • Мета об’єднання – формування коаліції навколо 5 принципів серед яких неприпустимість капітуляції і російського реваншу, які готуються з метою зняти з РФ відповідальність за агресію.

peredplata