Гончарук хоче, щоб Генпрокуратура знайшла, куди зникли гроші на реконструкцію під’їзних шляхів до пунктів пропуску на кордоні, а Каспрук з Павлюком – нове приміщення для митниці

Олексій Гончарук роздав доручення місцевій владі.

На своїй сторінці у Фейсбук Олексій Гончарук розповів, що разом з новим керівником Митної служби Максимом Нефьодовим побували у Чернівцях не на кабінетних нарадах, а поїхали в “поля” – на пункт пропуску Порубне на кордоні з Румунією.

“До нашого візиту на Порубному, вочевидь, добряче підготувались — ні людей, ні машин на самому пункті не було. Зате черги на під‘їзді бувають кілометрові. Водії кажуть, що іноді стоять на кордоні по декілька діб! І так на всіх пунктах, не тільки на цьому, – пише прем`єр-міністр.

– Одна з проблем — на митних пунктах досі не запущений стаціонарний сканер, який би дав абсолютно нові можливості по боротьбі з контрабандою. І це не тільки в Порубному так. З семи сканерів, які закупила ДФС — жоден не працює. Вони вже півроку чекають введення в експлуатацію.Так не має бути. Дав доручення Максиму Нефьодову вирішити цю проблему. Має представити за 2 тижні стратегію розвитку всієї митної інфраструктури і запуску закупленого обладнання”.

Описав Олексій Гончарук і проблеми, які виявив на Чернівецькій митниці.

“Гроші на реконструкцію під’їзних шляхів до пунктів виділені рік тому — НЕВІДОМО ДЕ. Грошей нема, доріг — нема! Прошу Генпрокурора взяти під свій контроль цю ситуацію, щоб винні були покарані, – зазначив прем`єр. – Вже наступного місяця хочемо запустити Буковинську митницю. І тут проблема — приміщення, де вона має розташовуватись і де зараз розташована митниця — не належать державі. Вони у приватній власності! Даю тиждень начальнику Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталію Шпаку, меру Олексію Каструку та в.о губернатора Михайлу Павлюку знайти приміщення, де можна буде розмістити митницю і інфраструктуру для митного оформлення. За 7 днів — чекаю на звіт з адресою приміщення, де буде розташована нова митниця в області.

На паперах кожен тиждень отримуємо звіти з імітацією шаленої боротьби з контрабандою — то 214 тапок конфіскували, то 88 пляшок шампанського. А справжня контрабанда в ці звіти не потрапляє, звичайно! Звертаюсь до представників всіх правоохоронних органів — або ви припиняєте кришувати контрабанду, або вам нема чого робити на ваших посадах. При запуску нової митниці будуть прийняті конкретні рішення”. 

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук радитиме генеральному прокурору України Русланові Рябошапці звільнити із посади прокурора Чернівецької області Олега Соболя.

Про це глава уряду повідомив сьогодні під час зустрічі з представниками бізнесу в приміщенні ЧНУ, пише molbuk.ua.

Зокрема, він сказав, що вважає, що прокуратура повинна боротися з контрабандою, чого у Чернівецькій області не робиться.

“Зараз, наскільки я знаю, генеральний прокурор, голова Служби безпеки України – це порядні, професійні та хороші люди. Я вже сказав вам, пане прокурор, що я вважаю, що, якщо ви два роки тут працювали, а “контрабас” ще є, то я би вас звільняв. Я пораджу це і генеральному прокурору. Вибачте, нічого особистого. Але я вважаю, що прокуратура повинна боротися з контрабандою”, – сказав Гончарук у своєму виступі, звертаючись до Соболя.

Водночас він обіцяє те саме робити з “усіма, хто не помічає корупції, не помічає контрабанди і хто буде робити вигляд, що нічого не відбувається”.

“Держлісагентство, Державне агентство земельних ресурсів, Державна служба геології та надр – перезавантаження повне! Так не може бути, як було”, – сказав прем’єр-міністр України.

Глава Державної митної служби Максим Нефьодов закликав керівництво Чернівецької митниці ДФС до 1 грудня “взятися за голову”, а не симулювати боротьбу із контрабандою.

Про це Нефьодов повідомив сьогодні в ході наради у Чернівецькій митниці, пише molbuk.ua

Зокрема, він сказав, що співробітники та керівництво митниці мають ще п’ять тижнів для того, аби продемонструвати якісну роботу по боротьбі з контрабандою. Посадовець сказав, що ті митники, які “не зміняться”, після першого грудня цього року залишаться у складі Державної фіскальної служби і будуть звільнені, так як ця структура буде скасована.

Він додав, що через місяць запрацює нова Буковинська митниця.

“Вона вже пішла на реєстрацію. В міністерстві фінансів погоджується технічний керівник. І до кінця грудня – максимум – буде переведені або не переведені працівники”, – повідомив Нефьодов.

Він сказав, що аналіз ситуації на митниці в Чернівецькій області не демонструє, що “абсолютно все погано”, проте Нефьодова “відверто дивують” окремі результати діяльності.

“Митниця виконує план – в першу чергу перетягнута ціла група вантажів, які перетягнуті внаслідок значно більш ліберального підходу, ніж в цілому по системі. Якщо подивитися на статистику, то легко можна побачити, що цього року з’явилося 385 тонн одягу, якого не було раніше. Весь він оформлений компаніями, які працюють максимум 6 місяців. Всі вони оформлені по ритуальній ціні 7,52$ за кілограм. Що це за ціна? Це абсолютно мінімальна ціна, нижче якої взагалі не можна оформлювати в системі. Я це називаю “симуляция слабоумия”. Бо, як каже пан прем’єр-міністр, ми всі все розуміємо, але ми бачимо, що більше 10 компаній завезли по абсолютно однаковій ціні більше 85 тонн одягу”, – сказав керівник Державної митної служби.

Він назвав ще один з прикладів контрабанди на кордоні:

“Те ж саме стосується з чоловічим одягом, жіночим одягом. Перейшла на офомлення дніпропетровська фірма, яка завозить шини. Я вітаю керівників митниць за клієнтоорієнтованість. Одна проблема – ціна, за якою вона почала оформлюватися в Чернівцях, на 9% менша, ніж вона оформлювалась у Дніпрі. Ну, шановні колеги, як це пояснити? Тарифи в Чернівцях менші? Логістика краща?”, – сказав Максим Нефьодов.

Окрім того, він здивований тим, що вартість оформлення помідорів, які перевозять через Чернівецьку митницю, в середньому на 18% менша, ніж по Україні.

“Це чудово, що в Чернівецькій області найдешевші помідори, але в мене є велика підозра, що справжня причина – дещо не в цьому”, – сказав М. Нефьодов.

При цьому він сказав, що Чернівецька митниця формально виконує план.

“Я хочу послати сигнал – до першого грудня або хтось перейде в нову структуру, до нової Держмитслужби, або не перейде, залишиться в ДФС і буде звільнений у зв’язку з ліквідацією цієї структури. Якщо ми побачимо за цей час зростання доходів хоча би на 20%, але не за рахунок того, що ви намагаєтесь мене ввести в оману і думаєте, що це статистично не видно… Ці люди перейдуть, будуть працювати, і, повірте, зроблять можливості для набагато кращого забезпечення. Знайдемо якісь внутрішні ресурси для підняття зарплат. І зробимо можливості, щоб чесним митникам було працювати комфортно, і щоб вони пишалися своєю роботою. Всі решта підуть на вулицю. Інших альтернатив немає”, – сказав Нефьодов.

http://buknews.com.ua/page/honcharuk-khoche-shchob-henprokuratura-znaishla-kudy-znykly-hroshi-na-rekonstruktsiyu-pidiznykh-shliakhiv-do-punktiv-propusku-na-kordoni.html

peredplata