Буковинця оштрафували на 125 тисяч за неоформленого працівника

Суб’єкт господарювання туристичної галузі грубо порушив законодавство про працю – повідомляє Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Постанову про накладення штрафної санкції у сумі 125 190  гривень винесено в Управлінні Держпраці у Чернівецькій області.

Штраф накладено на суб’єкта господарювання,  що працює у туристичній галузі у Чернівцях за використання найманої незадекларованої праці.

Фізична особа – підприємець допустила до роботи без укладення трудового договору працівницю  у порушення статті 24 Кодексу законів про працю України – «Укладання трудового договору».

Підприємець  також не повідомив до територіального  органу Державної податкової служби за місцем обліку його, як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,  про прийняття даної особи на роботу.

Факт не задекларованої зайнятості виявлено фахівцями територіального органу Державної служби України з питань праці у співпраці з представниками Головного управління Державної податкової служби у Чернівецькій області.

Прикметно, у ході здійснення інспекційного відвідування фахівці Держпраці встановили ту обставину, що працівниця здійснювала трудову діяльність у процесі стажування.  

Субєкти господарювання  Буковини зобов’язані знати:  проходження стажування при прийнятті на роботу законодавчо передбачено лише для певних категорій осіб.

Якщо ж посада працівника не належить до певних  категорій, то такий працівника має бути прийнятий на роботу за правилами Кодексу законів про працю України.

У разі необхідності – із випробувальним терміном.

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує:  працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Довідково:  головні державні  інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління  Держпраці з початку 2019 року виявили в регіоні  172 випадки не задекларованої зайнятості.

Водночас на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.10.2018 року за №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», фахівцями Управління спільно із територіальними органами Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, іншими структурами, органами місцевого самоврядування проводилися спільні комплексні заходи з питань легалізації зайнятості, у ході яких виявлено 298 осіб, допущених до роботи без оформлення трудових відносин.

За видами економічної діяльності найбільше нелегальних працівників в області виявлено на будівництві, в торгівлі, у закладах ресторанного та готельного бізнесів,  на підприємствах автотранспорту та сільського господарства.

 

peredplata