У Комітеті з питань аграрної політики побилися через законопроєкт про ринок землі

У Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики під час розгляду законопроєкту про ринок землі сталася бійка. Про це повідомляє “Прямий”.

Раніше сьогодні Комітет розпочав розгляд законопроєкту №2178-10, який має бути підготовлений до розгляду у другому читанні.

Потім голова комітету Микола Сольський запропонував перенести розгляд документу.

“Я пропоную продовжити засідання з урахуванням напрацювання секретаріатом підкомітету завтра о 8 ранку”, – заявив Сольський.

Після того, як засідання оголосили закритим, почалася бійка між депутатом президентської партії “Слуга народу” Андрієм Богданцем і “свободівцем” Едуардом Леоновим.

На засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної політики сталась бійка. Ймовірною причиною цього було перенесення розгляду законопроєкту про ринок землі

Коли представники громадськості, присутні на засіданні аграрного комітету, почали вимагати зняти законопроєкт про продаж землі із розгляду, голова  органу Микола Сольський закрив засідання. Після цього розпочалась бійка, одним із фігурантів якої став представник ВО “Свобода”.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проєкту “Чудова четвірка” на телеканалі ZIK повідомила кореспондентка Валерія Бабич.

За її словами, засідання комітету закінчилось, ледве розпочавшись, – депутати дійшли лише до другого питання, що стосувалось правок до закону про ринок землі. Так, було запропоновано взагалі зняти цей законопроєкт із розгляду. Цю ідею підтримали і люди, що були запрошені на комітет як гості.

“Проте пан Сольський проігнорував цю пропозицію і одразу заявив, що засідання комітету переноситься на завтра на 8 годину ранку. Люди одразу почали скандувати “Ганьба!” і “Зняти!”. Вони були за те, щоб цей законопроєкт взагалі зняли з розгляду. Але пан Сольський продовжував ігнорувати і людей, і депутатів”, – розповіла Бабич.

Згодом, за її словами, просто під дверима комітету між двома чоловіками розпочалась словесна перепалка, яка переросла у бійку.

“Знаємо лише, що одна сторона конфлікту –  представник ВО “Свобода”. Обов’язково запитаємо у свідків, хто був другим учасником цієї бійки”, – зазначила журналістка.

Водночас народний депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Юрій Павленко запевнив: не бачив, хто саме взяв участь у бійці. Однак підкреслив: такі дії – не метод парламентської роботи, натомість політсила, яку представляє, робитиме все, аби в рамках закону “захистити українську землю”.

“Один із цих законних методів – наша законодавча ініціатива внесення правки до кожної безглуздої статті, яка сьогодні написана урядом і партією влади”, – заявив Павленко.

Він підкреслив: спочатку потрібно провести інвентаризацію землі, її моніторинг, сформувати Держгеокадастр, “який сьогодні фактично заблокований”, потім провести референдум і лише тоді почати розглядати закон про використання земель сільськогосподарського призначення.

“Чи відкривати ринок землі, чи залишити лише орендні відносини, але однозначно – незалежно від всіх дій, ми категорично проти продажу української землі іноземцям. На наш погляд, запропонований урядом та партією влади варіант є зрадою національних інтересів. Саме про це й звертаємось до правоохоронних органів, щоб вони перевірили, хто є справжнім замовником продажу українського суверенітету, української землі і зради інтересів українського народу”, – підкреслив Юрій Павленко.

Нагадаємо, 13 листопада парламент у першому читанні проголосував за законопроєкт № 2178-10, що передбачає скасування мораторію на продаж землі в Україні.

Президент Володимир Зеленський запропонував провести референдум щодо можливості продажу української землі іноземцям.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що всеукраїнський референдум про ринок землі може бути проведено раніше 2024 року, але після того, як закон про ринок землі буде ухвалено у другому читанні.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що ринок землі в Україні планують відкрити 1 жовтня 2020 року.

peredplata