Справа Шеремета: силовики штурмом взяли залу суду і вивели підозрювану

Силовикам довелося штурмувати залу суду, де розглядається справа Павла Шеремета, щоб вивести і відвезти в СІЗО підозрювану Юлію Кузьменко.

Джерело: “Українська правда”

Деталі: Близько 5 годин після завершення засідання друзі та знайомі Кузьменко залишались у суді. Вони також намагались блокувати вхід, щоб не дати правоохоронцям вивести підозрювану.

Згодом, кілька десятків поліцейський та нацгвардійців силою розтовшхали людей та вивели Кузьменко.

На відео приблизно з 16 хвилини видно, як правоохоронці виводять підозрювану. Увага, відео містить нецензурну лексику.

hromadske

@HromadskeUA

 

У залі суду, де так і не відбулося засідання у справі Кузьменко, підозрюваної у вбивстві Шеремета, спецпризначенці почали штурм.

Вранці суд переніс розгляд справи на 24 грудня, але прихильники Кузьменко не покидали зали суду, сподіваючись, що засідання відбудеться

Вбудоване відео

 
 
 

Коли силовики почали штурм, Кузьменко відмовлялась залишати клітку, в якій провели останні 5 годин. Однак зрештою вона добровільно, у супроводі правоохоронців вийшла звідти.

Раніше підозрювана заявляла, що не залишить залу, поки прокурори не приїдуть і суд не розгляне її апеляцію на арешт. Приїзду прокурорів також вимагав адвокат Владислав Добош та друзі Кузьменко.

Штурм відбувався під крики “ганьба” від прихильників підозрюваної.

Що було раніше: 20 грудня прокурори у справі Шеремета не прийшли на розгляд апеляції на арешт підозрюваних Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Зокрема через це суди перенесли.

У свою чергу захист привів у суд двох чоловіків, які фігурували на записах розмов, оприлюднених слідством. Вони заявили, що записи змонтовані, а розмови не стосувались Шеремета.

Пізніше стало відомо, що 20 грудня Генпрокуратура оновила групу прокурорів у справі. Однин із них не пройшов атестацію.

Передісторія:

  • Один із керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко (“Лісу”), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (“Riffmaster”), добровольців Владислава та Інну Грищенків (“Бучу” й “Пуму”).
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Затримані заперечують свою причетність до вбивства і стверджують, що не схожі на вбивць, зафіксованих на камерах.
  • Кузьменко розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Антоненко подав позов до президента Володимира Зеленського і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має “витягнути” і захистити.
  • “Слідство.Інфо” вважає, що у розслідуванні вбивства журналіста Шеремета результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі. Поліція заперечує.
  • В “Української правди” також є низка питань щодо версії слідства.
Українська правда

peredplata