Перешкоджання ЗМІ та оСУДи: підсумки медіа року у Чернівцях

Рік, що минає, став для чернівецьких журналістів перевіркою на витривалість та неупередженість. Події, що цьогоріч визначали місцеве медійне середовище, – у підсумковому блозі ІМІ.

Перевірка виборами

 Основною темою загальноукраїнського і місцевого інформаційного простору, звичайно, стали вибори. Напередодні першого туру президентських перегонів більше половини матеріалів (57%) у стрічках чернівецьких сайтів мали ознаки політичного замовлення. Ближче до другого туру частка «джинси» в онлайн-виданнях знизилась у 3,5 рази –  до 16%.

Найчастіше місцеві видання «джинсували» на користь кандидатки у президенти Юлії Тимошенко. Вже діючий очільник країни Володимир Зеленський не користувався великою популярністю у чернівецьких ЗМІ під час першого туру перегонів. Із всього лише чотирьох новин про кандидата Зеленського – три мали негативний зміст («Останні роки життя провів між тюрмою і божевільнею, повісившись з другої спроби на шлангу душової кабіни: Зеленського застерегли від долі ізраїльського коміка Дуду Топаза» «БукНьюз»).

Особливістю парламентської передвиборчої кампанії у Чернівцях стала відсутність реклами опозиційних сил. Загалом, напередодні виборів до ВРУ усього 15% від політичних новин на місцевих сайтах мали ознаки прихованої реклами.

Статистика порушень свободи слова

Не обійшлось у 2019 році на Буковині і без перешкоджань місцевим журналістам. Як повідомили у Головному управлінні Національної поліції у Чернівецькій області, станом на 6 грудня до правоохоронних органів надійшло 10 заяв та звернень від представників засобів масової інформації про порушення їх прав. У семи випадках відомості про перешкоджання роботі ЗМІ у Чернівецькій області були внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань («Перешкоджали проведенню зйомки в церкві – до поліції Буковини звернулася журналістка» «0372.ua»).

Якщо порівнювати з 2018 роком, звернень до поліції від журналістів на Чернівеччині поменшало. Минулого року було зафіксовано 23 таких заяви та звернення, 16 з яких надійшли від журналіста інтернет-видання «Об’єктивна газета» і стосувались конфліктних ситуацій з водіями транспортних засобів, які порушували правила дорожнього руху.

На сьогодні досудове розслідування, за фактами перешкоджання журналістам у 2018-2019 роках здійснюється лише у 5 кримінальних провадженнях.

УПЦ МП vs журналісти

У 2019 році найбільших складнощів місцеві журналісти зазнавали під час висвітлення переходу релігійних громад на Буковині («Релігійні баталії Буковини: тема року в Чернівецькому медійному просторі»). Протягом року барометр свободи слова ІМІ зафіксував сім випадків перешкоджання ЗМІ у Чернівецькій області, які журналісти зазнали при роботі над темою перереєстрації парафій.

Найбільше заяв до поліції про перешкоджання професійній діяльності при висвітленні релігійної тематики надійшло від журналістки «Чернівці.Онлайн» Галини Єреміци («На Буковині священик УПЦ МП під час зйомки забрав у журналістки телефон»). Журналістці неодноразово заважали виконувати обов’язки, перешкоджали зйомці, погрожували у соцмережах і навіть сипали прокльони.

«У цій темі я часто працюю одна. І якщо відбувається якийсь конфлікт чи перешкоджання – немає підтримки і свідків серед журналістської спільноти. І це дуже погано», – розказала Галина Єреміца у коментарі представниці ІМІ у Чернівецькій області. Зі слів журналістки, більшість кримінальних проваджень за її заявами з цього приводу поліція закрила через відсутність складу злочину.

«Днями я дізналась, що виявляється 4 місяці тому поліція закрила кримінальне провадження стосовно березневого інциденту у селі Рингач Новоселицького району, коли представник УПЦ МП перешкоджав мені проводити відеозйомку. Вже не перший раз інформацію про закриття кримінальних проваджень щодо порушення свободи слова я дізнаюсь із значним запізненням. Ухвали про закриття проваджень доводиться майже «вигризати» у поліції, бо самі вони про це не повідомляють», – розповіла журналістка.

Позов проти ЗМІ

На користь журналістів у 2019 році вирішився конфлікт між чернівецькою газетою «Час» та митрополитом УПЦ МП Мелетієм (Валентином Єгоренком). Апеляційний суд задовольнив скаргу редакції газети “Час” та скасував рішення суду першої інстанції, яким видання зобов’язали опублікувати спростування публікації “Бариги в рясах. Як живеться московським попам на Буковині”.
Раніше митрополит Чернівецький та Буковинський Мелетій подав до суду на редакцію з вимогою спростувати публікацію, розміщену на сайті, в якій було вказано, що митрополит володіє п’ятьма автомобілями та двома квартирами у Чернівцях. Вигравши у суді першої інстанції, Митрополит УПЦ МП програв апеляцію журналістам і був вимушений відшкодувати представникам ЗМІ судові витрати у розмірі 3800 гривень  («У Чернівцях газета «Час» виграла апеляцію у митрополита УПЦ МП» «БукНьюз»).

 

 

Публічний осуд від КЖЕ

У серпні 2019 року  «на горіхи» від Комісії журналістської етики дісталось одному з місцевих телеканалів. Так, комісія з журналістської етики дійшла висновку, що телеканал «Чернівецький промінь» допустив порушення вимог Кодексу етики українського журналіста у сюжеті «Студентство як адмінресурс політичних сил у Чернівцях».

У відеосюжеті журналісти звинуватили мера Чернівців Олексія Каспрука у спробі зібрати студентів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича на свій захист у суді про відсторонення від посади. На матеріал Комісії поскаржились представники університету та голова КЖЕ в Чернівецькій обласній організації НСЖУ. У скарзі стверджувалось, що зазначений сюжет є недостовірним, із порушенням принципів збалансованості, неупередженості подачі інформації, стандартів, визначених КЖЕ.

Проаналізувавши аргументи, викладені у скарзі, Комісія знайшла порушення журналістського кодексу у сюжеті телеканалу.

«У сюжеті журналісти зловживають використанням власних оціночних суджень та порушують вимоги статті 9 Кодексу етики українського журналіста, відповідно до якої факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного, а також неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення», – йшлося у повідомленні.

Встановивши порушення статей 6,8,9 та 10 Кодексу етики українського журналіста, Комісія оголосила телеканалу «Чернівецький промінь» публічний осуд. Новину про це публікували місцеві ЗМІ, проте жодної реакції з боку самого телеканалу не було.

Як бачимо, 2019 рік ставив чимало викликів перед представниками медійної спільноти у Чернівцях. Попереду – не менш амбітні місцеві вибори, продовження теми релігійних переходів та інші, не менш значущі для регіону процеси. А для ЗМІ і надалі головним лишається витримати перевірку професійністю.

Альона Заіка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

peredplata