В уряді заступилися за Чорнівку, а в Чернівецькій ОДА відмовчались про це

У Кабінеті міністрів України відмовились затвердити перспективний план формування громад Чернівецької області з конфігурацією, де село Чорнівка Новоселицького району приєднане до Колінківців без урахування думки жителів села.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив сільський голова Чорнівки Георгій Бота, пише molbuk.ua

 

Він зазначив, що сьогодні під час засідання в міністерстві розвитку громад і територій України обговорювалося питання щодо затвердження плану формування територіальних громад Буковини.

Бота повідомив, що “на його здивування” високопосадовці Чернівецької ОДА Сергій Осачук та Богдан Ковалюк “всупереч Методиці формування територіальних громад, здоровому глузду, моральним та етичним нормам на розгляд Міністерства внесли зміни до плану, де Чорнівка утворює громаду з Топорівцями та Колінківцями, а не з Чернівцями”.

“Думку нашої громади проігноровано! Підписаний Богданом Ковалюком протокол з мешканцями Чорнівки про те, що жодні зміни в Перспективний план без згоди нашого села не внесуть, виявився мильною бульбашкою. Представники ОДА без сорому намагалися переконати урядовців, як Чорнівці добре буде в ОТГ з Топорівцями з Колінківцями! І як погано буде нам у Чернівцях!”, – повідомив сільський голова Чорнівки.

Водночас, за словами Боти, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, а також інші експерти з децентралізації нагадали чиновникам з Чернівецької ОДА про підписи мешканців Чорнівки, які були адресовані керівнику уряду, про страйк та необхідність дотримуватися Методики формування громад, принципу добровільності об’єднання.

Також, за словами Георгія Боти, приєднання Чорнівки з Чернівцями підтримав нардеп від 203 округу Георгій Мазурашу і міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

В уряді заступилися за Чорнівку, а в Чернівецькій ОДА відмовчались про це

“Емоційним був виступ Чернівецького міського голови Олексія Каспрука, який навів переконливі аргументи для об’єднання Чернівців з Чорнівкою, розповів, що з 2015 року це питання вивчалося, надана згода депутатів міської ради на об’єднання, знайшло підтримку також на громадських слуханнях обох громад і лише окремі люди з мандатами, а тепер вже й з посадами, не бажають почути думку та волю громадян”, – зазначив Бота.

Сільський голова Чорнівки також висловився щодо “незрозумілої позиції” голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, “який публічно заявляє, що формування ОТГ має відбуватися лише добровільно, за згодою громад, а у реальності не чує позиції Чорнівки”.

Водночас у повідомленні прес-служби Чернівецької ОДА про зустріч у Мінрегіоні відсутня інформація щодо обговорення питання про об’єднання Чернівців із Чорнівкою. Натомість зазначається, що “дискусія щодо проєкту була жвавою, у ній взяли участь депутати Верховної Ради, які представляють Буковину, та голови ОТГ”.

“У Чернівецькій ОДА наполягають, що процес децентралізації має бути корисним перш за все людям. Усі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути”, – повідомляє прес-служба ОДА.

Водночас у прес-службі зауважили, що “за результатами роботи залишилось провести ще декілька додаткових консультацій щодо перспективного плану, щоб процес був завершеним”.

“Проєкт перспективного плану, який зараз доопрацьовують облдержадміністрації, ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою країни”, – повідомили у ОДА.

Нагадаємо, напередодні Нового року жителі села Чорнівка упродовж кількох днів блокували в Чернівцях дорогу, яка веде до Чорнівського сміттєзвалища. Такими діями мешканці Чорнівки вимагали, щоб Чернівецька міська рада ухвалила рішення про приєднання села до Чернівецької ОТГ.

peredplata