Напади на журналістів: Чернівецька область потрапила до антирейтингу

Протягом 2019 року в Україні було зафіксовано 75 випадків фізичної агресії щодо журналістів.

Відповідні дані оприлюднила Національна спілка журналістів України.

 

Так, найбільше інцидентів зафіксовано у грудні – 10, березні – 8, травні та серпні – по 6 випадків.

Щодо регіонального розподілу, лідерство в антирейтингу зберігають Київ та Київська область, де зафіксовано 29 випадків фізичної агресії щодо журналістів. На другому місці Одеська область – 11 випадків застосування сили до журналістів, а на третьому – Херсонська, Чернівецька, Волинська області – по 4 інциденти.

Відповідно до оприлюднених даних, у 12 випадках нападниками є посадовці або депутати, у 5 – правоохоронці, 3 інциденти сталися із застосуванням зброї.

Крім того, експерти відзначають, що атаки на журналістів 2019 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю. Зокрема, після нападу у центрі Черкас помер журналіст-розслідувач Вадим Комаров. Він став другим у Європі журналістом, який загинув у 2019 році через свою професійну діяльність.
“Попри резонанс справи і заклики міжнародної спільноти, через 7 місяців після вбивства журналіста розслідування у цій справі фактично не просунулося”, – наголошують у НСЖУ.

За словами голови спілки Сергія Томіленка, вже третій рік поспіль в Україні спостерігається дуже високий рівень фізичної агресії щодо журналістів.

Так, за 2017-2019 роки загалом зафіксовано 250 інцидентів із застосуванням сили проти журналістів.

“НСЖУ, комунікуючи з постраждалими працівниками ЗМІ й правоохоронними органами, володіє інформацією по кожному із зафіксованих випадків застосування сили щодо журналістів. Та, на жаль, з року в рік Спілка журналістів змушена констатувати, що належної уваги правоохоронців до злочинів проти працівників ЗМІ немає – більшість нападів лишаються нерозкритими й навіть не потрапляють до суду”, – зазначають в НСЖУ.

peredplata