Штрафи, доплати, закупівлі. Рада ухвалила закон для боротьби з COVID-19.

ерховна Рада 17 березня ухвалила законопроєкт щодо боротьби з COVID-19, яким передбачаються штрафи для населення за порушення карантину, доплати медикам, закупівля медпрепаратів без тендерів та інше.

За законопроєкт №3219 проголосували 344 нардепи.

Так, до адміністративного Кодексу планується внести статтю, згідно з якою порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил, а також рішень органів місцевої влади будуть каратися штрафом від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 тисяч гривень), на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 тисяч гривень).

Крім того до Кримінального кодексу планується внести зміни, згідно з якими свідоме порушення санітарних правил з метою поширення захворювання буде каратися штрафом від однієї до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів (від 17 до 51 тисячі гривень) або позбавленням волі на строк до трьох років.

У пояснювальній записці зазначається, що тимчасово, для здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусу звільняються від оподаткування операції з ввезення в Україну ліків, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для діагностики і лікування COVID-19, перелік яких визначив Кабмін.

Також вищезазначені товари тимчасово будуть звільнені від митних платежів.

У документі вказано, що законопроєктом пропонується надати можливість роботи вдома для працівників, державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування та надання за їх згодою відпустки.

А також надання права власникам змінюватися режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб з обов’язковим інформуванням населення про це через веб-сайти та інші комунікаційні засоби.

Карантин юридично буде вважатися форс-мажорними обставинами.

Медикам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), будуть виплачувати доплату у розмірі до 200% заробітної плати до завершення виконання цих заходів, а також доплат окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19, та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:

  • скасовувати довідки та зупиняти виплати внутрішнім переселенцям на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, а також здійснювати контроль за проведенням соціальних виплат ВПО за місцем їх фактичного проживання/перебування;
  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Крім того уряд вимагає встановити:

  • недопущення припинення надання житлових субсидій на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • призначення житлової субсидії на наступний період для всіх без виключення домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді, без їх звернення,
  • розширення кола отримувачів житлових субсидій у зв’язку із встановленням карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • реєстрації безробітного з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного, та призначення допомоги по безробіттю з першого дня після реєстрації безробітного;
  • призупинення обов’язку виконання основного зобов’язання, виконання якого забезпечене іпотекою, та недопущення звернення стягнення на предмет іпотеки на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби.

Нині нардепи мають у дводенний строк розробити та внести на розгляд Ради комплексний законопроект щодо економічного та соціального захисту населення на час встановлення карантину, в тому числі з використанням заходів впливу адміністративного та кримінально-правового характеру.

Що відомо

  • 16 березня у Києві були зафіксовані два випадки коронавірусу, повідомляє Міністерство охорони здоров’я. Загалом, натепер кількість інфікованих складає 7 осіб, один випадок з яких – летальний.
  • Уряд вирішив ввести карантин до 3 квітня по всій території України.
  • Україна закриває кордони для іноземних громадян та пункти пропуску для пасажирського сполучення на два тижні через поширення коронавірусу у світі.
  • У ніч на 15 березня призупинилося пасажирське залізничне сполучення з Польщею.
  • У ніч на 17 березня міжнародне залізничне сполучення буде призупинене повністю.
  • 16 березня президент президент Володимир Зеленський закликав уряд ухвалити низку заходів для запобігання поширенню коронавірусу. Зокрема, з 12:00 18 березня заборонити залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне перевезення, заборонити роботу метрополітенів. Міські перевезення здійснювати до 10 осіб у маршрутних таксі і до 20 осіб — у тролейбусах, автобусах, вагонах трамваїв.
  • Також пропонується заборонити масові заходи за участю більше 10 осіб, включно з обрядами та церемоніями. З 00:01 17 березня заборонити приймати відвідувачів закладам культури, ТРЦ, кафе, ресторанам, фітнес-центрам та іншим закладам.
  • В областях, де були підтверджені випадки коронавірусної хвороби (в Чернівецькій та Житомирській областях) пропонується запровадити режим надзвичайної ситуації з 17 березня.
  • У Києві з 00:00 17 березня для попередження розповсюдження коронавірусу максимально обмежують пересування населення між Києвом та іншими населеними пунктами, а також у громадських місцях. Обмежується і проведення багатьох заходів за масовою участю громадян.

peredplata