Росія вивозить з окупованого Криму українських дітей-сиріт

Ці діти є громадянами України, однак не мають можливості бути українцями. Їх віддають на усиновлення в РФ.

Фото pixabay.com
 
Це почалося вже з моменту окупації у 2014 році. На півострові діє навіть спеціальна програма — “Поезд надежды.Крым”. Про те, як українських дітей на півострові позбавляють права обирати громадянство, розповідають Ольга Пірогова, прокурорка прокуратури АР Крим, та Ольга Скрипник, керівниця Кримської правозахисної групи – пише газета “Експрес”.

— Скільки дітей нині перебуває на території Криму?

О. Пірогова:

— На 1 січня 2014 року в Криму було 4323 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Точні дані про ситуацію тепер нам не відомі.

— Що ви знаєте про запровадження окупаційною владою програми усиновлення дітей, які є громадянами України?

— Програма “Потяг надії. Крим” розпочалася 13 жовтня 2014 року. За офіційною інформацією так званого міністерства освіти і науки, молоді та спорту Республіки Крим, результат першого такого “потягу надії” — підписані 12 згод на прийняття дітей з інтернатів півострова у сім’ї росіян. Нам відомо, що семеро дітей — віком від 10 місяців до 8 років — виїхали тоді відразу.

— Куди їх вивезли?

— До Москви, Бєлгорода, Республіки Адигея, Краснодарського краю та Воронезької області. Ця офіційна інформація підтверджує факт незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до РФ. МЗС направляло ноту з тим, що громадяни РФ не мають права усиновлювати дітей без погодження з Україною. Також просили надати інформацію щодо подальшої долі дітей, яких вивезено. Однак Росія повідомила, що з моменту прийняття Криму діти автоматично стали громадянами РФ, і на цій підставі відмовили у наданні інформації.

— Скільки загалом дітей уже вивезено?

— Ми постійно здійснюємо моніторинг російських ЗМІ, офіційних сайтів РФ. Зафіксовано 15 — 20 випадків. Але якщо на початку окупації публікації про усиновлення ще з’являлися у ЗМІ, то тепер у РФ їх уникають. Хоча процес триває. Тому точні цифри нам, на жаль, не відомі.

— Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які залишились на території окупованого півострова, перебувають під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року. Переміщувати їх з окупованої території на територію країни-окупанта заборонено.

Також це порушення статей 7, 8 Конвенції ООН про права дитини, статті 438 Кримінального кодексу України — “Порушення законів та звичаїв війни”.

О. Скрипник:

— Ці діти є однією з найвразливіших груп у Криму, адже нема людей, які можуть їх захистити! Вони не мають жодної альтернативи, крім тієї державної політики, яку провадить РФ, і фактично позбавлені права обирати громадянство.

За народженням ці діти є громадянами України, однак не мають можливості бути українцями. Сподіваюся, що прокуратура збере достатньо доказів такого незаконного переміщення і передасть їх у міжнародні інстанції, а Офіс президента і МЗС будуть серйозно займатися цим питанням. Бо жодних правових механізмів для захисту цих дітей я не бачу

peredplata