Німеччина таки дістала щигля від Польщі і США

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Блюсселя:

-Передислокація частини американських військових сил з Німеччини до Польщі є сильним сигналом з боку США для Росії і Німеччини. Про це президент США Дональд Трамп заявив під час спільної прес-конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Вашингтоні у ході офіційної зустрічі.

При цьому Трамп наголосив, що Німеччина “платить мільярди доларів, щоб придбати газ у Росії і по трубопроводу “Пвінічний потік – 2”.

“Що це таке? – обурився Трамп, говорячи про Німеччину – “Ви витрачаєте мільярди доларів на Росію, а потім ми повинні захищати вас від Росії? “, – заявив Трамп підчас прес-конференції.

“Ми однозначно будемо зменшувати нашу військову присутність в Німеччин. Деякі з військових повернуться в США, а деякі – поїдуть в інші місця Європи, одним з яких буде Польща”, – зазначив Дональд Трамп.

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна готова прийняти військових з США і причиною такого рішення є агресія Росії проти України.

“У 2014-му році Росія напала на Україну, анексувала Крим, вона окуповує Луганськ і Донецьк, а перед цим вона напала на Грузію. 2014-й був роком великих страхів в країнах Балтії і в польському суспільстві. Сьогодні присутність військ НАТО, і перш за все військ США в Польщі, показує, що стаття 5-договору НАТО розглядається серйозно. Це вказує, що якби хто захотів напасти на Польщу, це не стало б для них м’якою посадкою”, – заявив Дуда.

Президент Польщі додав, що Росія зберігає імперські амбіції, які на поточний момент спільними зусиллями НАТО, США і ЄС ці амбіції і нездорові апетити Росії вдалося дещо вгамуватити.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata