До уваги буковинців! Для участі у виборах можна змінити виборчу адресу без зміни місця реєстрації        

Виборчий кодекс України закріпив можливість зміни виборчої адреси без зміни місця реєстрації – це дозволяє значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання. У свою чергу, Центральна виборча комісія постановою  від 18 травня 2020 року  № 88  затвердила порядок зміни виборчої адреси,  яка  набирає чинності  з 1 липня 2020  року.

Водночас Виборчий кодекс закріпив можливість  “прив’язати” виборчу адресу виборця не лише до місця зареєстрованого проживання, а й до фактичного місця проживання.

 

           Затверджений Порядок встановлює процедуру визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, згідно з частиною четвертою статті 8 Закону України “Про Державний реєстр виборців”.

            Він спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації. Можливість змінити виборчу адресу за місцем свого фактичного проживання безумовно збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні.       

          Ухваленим Порядком, зокрема, передбачено, що виборець може подати заяву щодо зміни виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.      

            Виборець, якому органом ведення Державного реєстру виборців вже було визначено виборчу адресу за фактичним місцем його проживання, може звернутися із новою заявою щодо чергової зміни не раніше ніж через 180 днів після внесення першої до Державного реєстру виборців.

            Таким чином, з моменту набуття чинності цим Порядком відсутність у громадянина України    зареєстрованого місця проживання припинить бути перешкодою для його участі в голосуванні як під час проведення загальнодержавних, так і місцевих виборів.   

Додаткову інформацію можна отримати за адресою: 58029, Чернівці, вул.Героїв Майдану, 176, контактні телефони: (0372)57-14-40;  57-14-20;  57-12-60.

 

 

peredplata