АМКУ зобов’язав виконком Чернівецької міськради припинити антиконкурентні дії

БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ БУДЕ ПРИПИНЕНА

Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України зобов’язало виконавчий комітет Чернівецької міської ради припинити антиконкурентні дії.

Відділення встановило, що рішенням виконкому від 23.08.2011 №517/14 без проведення конкурсу на території м. Чернівці було визначено виконавців послуг з вивезення твердих побутових відходів – МКП «Чернівціспецкомунтранс» та фірму «Альтфатер Чернівці». Ці суб’єкти надають послуги з вивезення побутових відходів на підставі даного рішення і на цей час. І хоча рішення з даного питання виконавчий комітет приймав двічі (від 10.09.2019 №528/19 та від 24.12.2019 №762/28), вони були зупинені розпорядженнями міського голови. Про це повідомляє пресслужба Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

На території Чернівецької області діяльність із вивезення побутових відходів здійснюють щонайменше 12 суб’єктів господарювання. Бездіяльність виконавчого комітету Чернівецької міської ради, що полягає у незабезпечені підготовки та проведенні конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів, призводить до обмеження конкуренції на ринку надання послуг із вивезення побутових відходів у місті Чернівці.

Відділення встановило також, що виконавчий комітет Чернівецької міської ради не провів конкурс на визначення виконавців послуг з перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування на території м. Чернівці.

Законодавством про автомобільний транспорт передбачено, що визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах.

Протягом 2018-2019 років перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Чернівці здійснювалося перевізниками, визначеними не на конкурсних засадах, а на підставі укладених тимчасових договорів між організатором перевезень та перевізниками.

Ринок перевезення пасажирів автобусними маршрутами загального користування є потенційно конкурентним, в межах Чернівецької області вказані послуги надають більше 50 суб’єктів господарювання і будь-який суб’єкт господарювання, який діє на зазначеному ринку, може взяти участь у конкурсі з перевезення пасажирів на відповідному автобусному маршруті загального користування в місті Чернівці, зокрема, перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на міжміських, приміських автобусних маршрутах загального користування на території Чернівецької області та інших областей.

Бездіяльність виконавчого комітету Чернівецької міської ради, яка полягає у непроведенні конкурсів з визначення виконавців послуг з вивезення побутових відходів та визначення виконавців послуг з перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування на території м. Чернівці, є антиконкурентною, що призвела до недопущення конкуренції.

Джерело: www.amc.gov.ua

 

peredplata