В Україні почав діти «карантин вихідного дня»: кому заборонили працювати в Чернівцях.

Сьогодні, 14 листопада в Україні почав діяти “карантин вихідного дня”, що був встановлений рішенням Кабінету міністрів.

Що передбачає “карантин вихідного дня”?

Зміни передбачають відмову від адаптивного карантину та перехід на загальнодержавний карантин з обмеженнями як у помаранчевому рівні.

Ці обмеження передбачають, що кіно і театри можуть працювати тільки з заповненістю до 50%, заборону відвідування музеїв більш ніж 1 особа на 20 метрів квадратних, заборону пасажирських перевезень у кількості більше, ніж місць для сидіння. Також це повна заборона дискотек, заборона організації дозвілля в закладах громадського харчування, заборона роботи після 22 години та до 7 години кафе, ресторанів, барів тощо (крім діяльності адресної доставки і замовлень на виніс).

Розміщення в кафе відвідувачів можливо тільки на відстані столів за 2 м, за столом не більш ніж 4 людей, відвідувачі заходять і пересуваються тільки в масках. У всіх закладах обов’язкове маркування місць у черзі з відстанню на 1,5 м. Заборона закладів з послугами розміщення (але не готелів і санаторно-курортних закладів, заборона відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб крім садків, шкіл, спецосвіти, заборона дільності спортзалів, якщо вони не забезпечують одного відвідувача на 20 кв. метрів.

Кому дозволено працювати?

Карантин вихідного дня передбачає додатково до заборон будніх днів: заборону роботи кафе, ресторанів, крім на виніс, роботу ТРЦ, роботу розважальних закладів. Магазинам можна працювати тільки тим, де 60% товару є продуктами або ліками, пальним. Не можна у вихідні працювати закладам культури, спортзалам, фітнес-центрам, басейнам.

Банки можуть продовжувати працювати і в суботу та неділю. Також для людей літнього віку впроваджують пріоритетні години для відвідування супермаркетів і аптек.

Чи працює Калинівський ринок у Чернівцях?

У Чернівцях комунальне підприємство “Калинівський ринок” не працюватиме у вихідні дні, за винятком продуктових рядів, повідомили у міськраді.

“Калинівський ринок у суботу, 14 листопада, та у неділю, 15 листопада, буде працювати частково. Робота дозволена у рядах, де торгують продуктами та засобами особистої гігієни. Усі інші ряди будуть закриті”, – сказав заступник міського голови Чернівців Олександр Паскар.

За словами посадовця, роботу підприємства контролюватимуть працівники Нацполіції та Держпродспоживслужби.

Чи надовго ці обмеження?

Карантин вихідних днів почне діяти з цієї суботи і щонайменше до 30 листопада.

peredplata