На порозі “новорічний” локдаун: Чому “карантин вихідного дня” не став ефективним і яких обмежень чекати у грудні

Питання про локдаун зависло у повітрі – усі чекають на остаточне рішення урядовців

На наступні вихідні вже не будуть поширюватися правила “карантину вихідного дня”. Ці обмеження тривали протягом листопада, а у грудні поки жодних нових правил ще не ввели – маємо лише звичні норми щодо носіння масок та уникання скупчення людей.

Проте останнім часом на вулицях та у ЗМІ чуємо про повний локдаун, який може чекати на Україну на Новий рік та у січні. В уряді думають над новими карантинними заходами, проте не поспішають підтверджувати припущення щодо локдауну. Але в Україні сьогодні можуть спростовувати щось, а завтра впровадити саме те, що спростували. Тож варто поміркувати, що чекає на нас у випадку повного локдауну, як це було на початку весни цього року.

Далі згадуємо, скільки тривав “карантин вихідного дня” і які результати приніс та розповідаємо, що кажуть про ймовірний локдаун по країні.

Як проходив “карантин вихідного дня”

Адаптивний карантин в Україні у листопаді було призупинено, а натомість запроваджено загальний карантин з “локдауном вихідного дня”.

Рішенням Кабінету міністрів з 11 листопада о всій Україні діяв так званий “карантин вихідного дня”. Обмеження тривали протягом трьох пар вихідних тобто до 30 листопада. Уряд пообіцяв переглянути результати такого локдауну, визначити його ефективність та вирішити, чи продовжувати його у такому вигляді. Кабмін не виключав продовження такого виду обмежень до кінця року.

“Карантин вихідного дня” завершивсяФото з відкритих джерел
З 11 листопада на вихідних з 00:00 суботи до 00:00 понеділка дозволялося таке: робота фінансових установ, діяльність інкасацій та операторів поштового зв’язку, робота установ медичної та ветеринарної практики, продовольчі магазини, діяльність АЗС та СТО.

Також працював за звичайними графіками транспорт, у тому числі маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї та залізниця: міське, приміське, міжміське, внутрішньообласне і міжобласне сполучення (мали перевозити пасажирів у кількості місць для сидіння) та внутрішні авіаперевезення. 

Натомість було заборонено роботу непродовольчих магазинів і закладів, які надають послуги, зокрема, перукарень та салонів краси, закладів культури: театрів, кінотеатрів, музеїв, виставок, закладів громадського харчування та ТРЦ (окрім продовольчих магазинів), а кафе та ресторани працювали лише навинос.

Протягом листопада уряд та зокрема Міністерство охорони здоров’я відстежувало результати “карантину вихідного дня” у контексті кількості нових випадків коронавірусу та аналізувало ефективність обмежень на вихідних. І от 30 листопада у МОЗ заявили, що не рекомендуватимуть пролонгацію термінів “карантину вихідного дня”.

“Остаточні результати ми побачимо наступного тижня, як спрацювали всі без винятку “карантини вихідного дня” впродовж трьох пар вихідних, які були. Але хочу однозначно сказати, що ми пам’ятаємо, як пройшли перші вихідні, коли, м’яко кажучи, не дотримувалися “карантину вихідного дня”. Але все-таки бачимо тенденцію до зменшення динаміки зростання… Ми не досягли того ефекту, на який розраховували спочатку, українці не дотримувалися карантину в повному обсязі, як ми прописували”, – заявив очільник МОЗ Максим Степанов.

Що відомо про новорічний локдаун

Тиждень тому у МОЗ заявили, що повний локдаун в Україні запровадять лише, якщо кількість нових хворих на коронавірус становитиме 30 тисяч на добу. Проте зрозуміло, що навіть маючи по 12-16 тисяч нових випадків на добу, Україна все ж має якось зреагувати на це у вигляді карантинних заходів. Тож уже найближчим часом нам варто очікувати нових обмежень, можливо, суворіших.

Серед ймовірних кроків уряду називають введення локдауну з 24 грудня до 15 січня 2021 року. Остаточного рішення ще немає – досі обговорюється і питання роботи транспорту, і терміни його введення.

27 листопада, глава МОЗ Максим Степанов заявив, що повний локдаун може звести до нуля зараження коронавірусом в Україні. За його словами, підставою для запровадження локдауну будуть епідемічна ситуація і навантаження на медичну систему країни.

А вже наступного дня, 28 листопада, Степанов каже, що через сім-десять днів МОЗ оприлюднить повідомлення з чітким переліком обмежень, якщо виникне необхідність вводити жорсткі карантинні заходи. Також міністр зазначив, що ситуація, пов’язана із протидією коронавірусній хворобі, в країні досить напружена, але не критична – ліжко-місця в лікарнях заповнені наразі трохи менше, ніж на 50%.

“Тепер стосовно наступних показників, у зв’язку з чим ми будемо пропонувати уряду ввести жорсткий карантин. Це все підпорядковано одному показнику – навантаженню на нашу медичну систему. Це здатність системи надати допомогу всім без винятку. Зараз у нас по країні неоднорідна ситуація. Є регіони, де більше навантаження, є – де менше. Але все одно є певне зростання по всій території країни. Додаються ліжка, кисень, ця робота триває. […] Від 25 до 35 тис. хворих на добу може дати зростання кількості госпіталізованих, і ми будемо мати підстави запропонувати введення жорсткого карантину. Якщо дивитися на прогнози, у нас така кількість мала бути 1 грудня, але її не було. Ми бачимо, що таке зростання може бути впродовж грудня”, – резюмував міністр.

Слова очільника МОЗ не виключають повного локдауну, навіть опосередковано його підтверджують. А це означає, що сам факт його запровадження вже фактично вирішений, залишилося затвердити нюанси – термін обмежень та графік роботи різноманітних закладів, транспорту, державних служб тощо.

Тим часом в Офісі президента анонсували нараду, на якій буде визначено необхідність повного локдауну і його часові рамки. Прессекретарка президента Юлія Мендель заявила, що можливість запровадження локдауну в Україні зберігається, але точну дату не визначено.

Якщо такі жорсткі обмеження все ж введуть, то об’єкти критичної інфраструктури та громадський транспорт все ж продовжать роботу.

За словами Максима Степанова, транспорт, ймовірно не зупинятимуть, щоб ним користувалися окремі категорії людей. Він зазначив, що навіть під час тотального карантину є категорії людей, які працюють на критичних підприємствах або об’єктах (приміром, лікарі та медичні працівники), і без громадського транспорту вони не зможуть їздити на роботу.

“Наприклад, візьмемо “карантин вихідного дня”. Уявімо, що його всі без винятку дотримуються, все повністю закрито. Навіть у разі роботи громадського транспорту людям нікуди їхати. Це тільки продуктовий магазин або аптека, яка дуже часто розташована біля будинку. І просто в транспорті не буде навіть теоретично якогось скупчення людей. Якщо ми говоримо, що люди переміщаються в транспорті в невеликій кількості, наприклад, в маршрутці, то ризик інфікування, якщо вони дотримуються всіх правил, перебувають в масці, дуже-дуже низький”, – пояснив міністр.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 25 листопада також зазначив, що уряд готується до всіх можливих заходів, зокрема і до можливого введення карантину на зимові свята.

“Ми розуміємо, що кінець грудня – початок січня – період новорічних свят. Зустрічі, ярмарки, посилення контактів між людьми, все це може дати значний поштовх до сплеску хвороби, якого медична система може не витримати”, – пояснив Шмигаль, підкресливши, що про введення жорсткого карантину поки не йдеться.

Якщо розмірковувати глобально, то локдаун не такий вже і поганий. Новорічні свята – це завжди масові гуляння і колосальна кількість міжособистісних контактів. При цьому сплеск заражень гарантовано. Так само було і на Великдень, на День незалежності, після місцевих виборів – через тиждень після цих подій кількість нових випадків заражень на добу різко виростала.

*************

Наразі точно невідомо, буде повне закриття чи ні. Остаточне рішення урядовці обіцяють на завтра, 2 грудня. А тим часом українці з важким серцем все ж готуються до нього, але сподіваються, що темпи поширення коронавірусу не досягнуть страхітливих цифр у 25-35 тисяч нових хворих на добу і локдаун пройде повз.

Джерело: ЗІК

peredplata