З 16 січня сфера обслуговування переходить на українську мову: кого це торкнеться і які будуть санкції

16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону про забезпечення функціонування української мови як державної та відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову.

Зміни поширюються на:

  • підприємства, установи та організації всіх форм власності;

  • фізичних осіб – підприємців;

  • інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів;

  • інтернет-магазини.

Тобто зміни стосуються магазинів, супермаркетів, закладів розважальної діяльності, закладів харчування та будь-яких інших закладів, що обслуговують споживачів. Разом з тим, дія Закону поширюється також на заклади, що надають освітні, соціальні послуги, здійснюють медичне обслуговування тощо.

Тобто всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані будуть обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Детальніше про зміни для бізнесу читайте у консультації:Державна мова у сфері обслуговування споживачів: на які зміни чекати суб’єктам господарювання

Споживач отримав право на обслуговування державною мовою за замовчуванням у супермаркеті, інтернет-магазині, кав’ярні, ресторані, в банку, аптеці, АЗС, спортзалі тощо. Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами і лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою можна звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови на поштову адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: kremin@kmu.gov.ua

Відповідно до ст. 57 Закону за таке порушення Уповноважений або його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови й оголошує попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акта.

За повторне протягом року порушення Уповноважений накладає на суб’єктів господарювання штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот НМДГ (5100 – 6800 грн).

Відзначимо, що штрафи накладатимуть не на персонал, а на суб’єктів господарювання.

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи. Отримуйте тестовий доступ за посиланням

 

peredplata