Понад 1,2 тисячі фахівців громад пройшли навчання Чернівецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» за 2020 рік

2020 рік був визначальним у процесі формування громад. Завершення добровільного об’єднання, місцеві вибори, укрупнення районів та пандемія коронавірусу – набір ще той. Але ми адаптувались та в режимі онлайн реалізували заплановане. Тож про підсумки роботи команди Чернівецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у 2020 році читайте далі.

«52 громади в області, із них 15 об’єднали адміністративним чином. Крім того, 3 укрупнених районів. Наша команда в онлайн надавала підтримку громадам як в навчанні повсякденної роботи громади, так і підготовці до виборів та першим крокам після них. Було складно, адже велика кількість людей не мала досвіду роботи та доводилось починати з початку», – ділиться Тетяна Татарчук, керівниця Чернівецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Команда офісу провели 129 заходів, з них 22 семінари та 107 консультацій, для 1261 учасника. 109 заходів для понад 1000 фахівців громад відбулись онлайн. В ці цифри входять 12 семінарів з місцевого розвитку, проєктного менеджменту та інвестицій, і ці сфери є надважливими для формування спроможності громад.

Окрім навчань радники офісу супроводжували Чагорську та Селятинську громади у процесі формування стратегій розвитку та розробки 28 проєктів розвитку та/або протидії covid-19 для громад. За підтримки офісу реалізовано важливу ініціативу Програми «U-LEAD з Європою» «Поліетнічна спадщина для розвитку громад», в результаті якої було розроблено 3 проєкти культурологічного та туристичного розвитку для Чагорської, Сокирянської та Сторожинецької громад.

Також, за підтримки офісу укладено 1 договір співробітництва громад на реалізацію спільного проєкту, та розроблено програми соціально-економічного розвитку для 3 громад.

«Виборчий період був як «відступ для стрибка» і сьогодні нові фахівці громад і їх досвідченні колеги хочуть нових знань, які стосуються розвитку територій та зростання спроможності», – наголошує Вікторія Чебан, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу Програми.

Торік команда офісу працювала з громадами на теми:

  • перші кроки територіальних громад;
  • підготовка та проведення перших сесій;
  • укладання договорів співробітництва територіальних громад;
  • кадрові питання;
  • оренда комунального майна;
  • діяльність старост;
  • фінансовий менеджмент: розробка програм соціально-економічного розвитку, формування проєктів місцевих бюджетів, підготовка звіту про виконання бюджету, оцінка ефективності бюджетних програм, управління власними фінансовими ресурсами ОТГ та пошук резервів;
  • використання системи Prozorro.

«2020 рік був складним, адже через вибори бюджетний процес мав стислі терміни, крім того, прийшли нові люди, яким необхідно було роз’яснити, показати та порадити. Але це дуже гарний досвід – починати із найскладнішого», – розповідає Дмитро Прокопець, радник з питань місцевих фінансів та управління регіонального офісу Програми.

Більшість учасників навчань торік були жінки, аж 66%, але 34% чоловіків не поступались у цій роботі. Найбільше на заходах офісу працювали фахівці Лівинецької, Чагорської, Вашківецької, Селятинської, Вижницької, Хотинської, Мамаївської та Новоселицької громад.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Дмитро Клименко

peredplata