Визначення походження дитини: що потрібно знати?

Народження дитини – завжди знакова і важлива подія у житті будь якої сімї, і даний факт народження є актом цивільного стану, який необхідно зареєструвати. Сімейне законодавство спрямоване на сприяння гармонійному існуванню сім’ї в українському суспільстві, захисту прав та інтересів дитини. Виникнення обовязків у матері та батька відносно дитини зумовлене наявністю у них кровного споріднення та реєстрацією такого походження. За загальним правилом, дитина, зачата та народжена у шлюбі, а також дитина, народжена до спливу 10 місяців після розірвання шлюбу походить від подружжя. Однак часто виникають питання щодо визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі. Відповідно до норм Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини;

2) за рішенням суду.

Тобто існує два шляхи встановлення походження дитини . Перший – це добровільне визнання батьківства. Тобто матір та батько дитини спільно звертаються до органів реєстрації актів цивільного стану із заявою. Другий – звернення до суду із позовом про визнання батьківства, якщо особа його добровільно не визнає. Підставою для визнання батьківства можуть слугувати будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи.

Позов про визнання батьківства може бути поданий матір’ю, опікуном, піклувальником дитини або особою, яка утримує та виховує дитину. Дитина, яка досягла повноліття, має право самостійно подати позов про визнання батьківства.

Інколи бувають випадки, коли матір дитини в момент зачаття або народження дитини перебуває в шлюбі з іншим чоловіком, а особа, яка вважає себе батьком дитини, має право пред’явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

Якщо ж матір дитини, яка перебуває у шлюбі, заявляє, що її чоловік не є батьком дитини, то походження дитини визначається на підставі спільної заяви дружини та її чоловіка про не визнання батьківства, а також спільної заяви батьків про державну реєстрацію народження.

Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків, прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім’я та по батькові – за вказівкою матері у заяві про державну реєстрацію народження.

Варто зазначити, що якщо особа записана як батько дитини, не вважає себе таким, то вона має право звернутись до суду із позовом про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька.

Дана інформація не є вичерпною, за більш детальним роз’ясненням можете звернутись  до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-14.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372) 56-25-85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Перелік Бюро правової допомоги у районах Чернівецької області можна знайти на сайті безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/

 

peredplata