Спроба зняти Кличка з посади голови КМДА може коштувати Зеленському 8 років позбавлення волі, – Москаль.

Згідно рішення Конституційного суду №21-рп/2003 від 25 грудня 2003 року, посаду голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) може обіймати виключно особа, яку на місцевих виборах обрали міським головою. Тобто, крім Віталія Кличка, цю посаду ніхто не може обіймати. Це рішення є обов’язковим до виконання на території України, остаточним, і не може бути оскаржене.

Крім того, пан Клично контролює 2/3 депутатського корпусу Київської міської ради. Тобто якщо президент Зеленський таки наважиться порушити норми рішення Конституційного суду і призначить головою КМДА не обраного киянами міського голову, цій людині одразу ж буде висловлено недовіру. Що призведе до автоматичного звільнення незаконно призначеного чиновника.

П.4 ст. 382 Кримінального кодексу України (Невиконання судового рішення) передбачає, що “невиконання рішень Європейського суду з прав людини, а також рішень Конституційного суду України та його висновків” тягне за собою позбавлення волі до 8-ми років.

Згідно закону “Про Раду національної безпеки і оборони”, у РНБО також нема повноважень звільняти голову КМДА. Тож радимо президенту України Володимиру Зеленському, як гаранту Конституції та законів України, діяти виключно в межах Конституції і законів України.

Заслужений юрист Автономної республіки Крим

Геннадій Москаль

peredplata