Управління Держпраці закликає медиків Буковини повідомляти про факти порушення їхніх трудових прав

Управління Держпраці закликає медиків Буковини повідомляти про факти порушення їхніх трудових прав

Посадовці Управління Держпраці у Чернівецькій області проводять інформаційні заходи у закладах охорони здоров’я Буковини з метою недопущення порушення трудових прав та соціальних гарантій медпрацівників.

Підстава посиленої превентивної діяльності фахівців Держпраці – збільшення  загалом по Україні кількості звернень працівників медичних установ про спонукання їх до написання заяв про переведення на неповний робочий день, або тиждень через істотне збільшення заробітної плати.

Підстава – Постанова Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 року за №2 – « Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я».

Загалом інспектори праці Управління вже провели  інформаційні заходи у понад 80 медичних установах регіону.

Керівників та відповідальних осіб профільних закладів повідомлено про відповідальність за порушення чинного трудового законодавства у разі спонукання працівників до переведення  їх на неповний робочий день/тиждень при фактичному виконанні  роботи повний робочий день/тиждень.

Слід зазначити, що у разі встановлення таких фактів (при проведенні позапланових інспекційних відвідувань інспекторів праці) на медичний заклад накладається штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, а саме 65 тисяч гривень за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.  

Водночас Управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до медиків Буковини повідомляти про  факти порушення їхніх трудових прав до територіального органу Держпраці у письмовій формі.

Посадовці Управління реагуватимуть на звернення медпрацівників негайно.  

Про кожний такий випадок виявлення порушень прав працівників медустанов територіальний орган інформуватиме  Держпраці України.

Довідково: Постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 року за № 2 – « Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я», визначено: розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлено у межах фонду оплати праці на 2022 рік:

на рівні не менше 20 000 гривень лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

на рівні не менше 13 500 гривень для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства.

У випадках, коли працівнику буде встановлено неповний робочий день/тиждень, або працівник не в повному обсязі виконує затверджену норму тривалості робочого часу, оплата праці здійснюється із встановленого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 року за №2 – «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» розміру пропорційно до відпрацьованого часу.

 

 

 

 

 

 

 

peredplata