У громаді на Буковині депутати висловили недовіру сільському голові: він каже, що рішення незаконне.

У Чернівецькій області низка депутатів Вашковецької сільської ради (Дністровський район) проголосували за висловлення недовіри сільському голові Іванові Янку. Посадовець заявив, що це рішення незаконне.

Депутати, які підтримали це рішення, звинувачують Янка у зловживаннях та відсутності взаєморозуміння з депутатським корпусом.

Як повідомив кореспонденту molbuk.ua депутат Дністровської районної ради, колишній сільський голова Валерій Романенко, рішення про висловлення недовіри Іванові Янку на засіданні ради 11 лютого підтримали 13 обранців (загальна кількість депутатів – 22).

За його словами, на сесію зібралися 14 депутатів, а один з них не взяв участі в голосуванні. Тож, як стверджує Романенко, усі присутні обранці підтримали рішення про недовіру голові.

“Згідно законодавства, рішення про винесення недовіри сільському, селищному чи міському голові, приймається на загальних підставах. Що означає “загальні підстави”? Це 50% від загального складу ради плюс один голос. Якщо загальна кількість ради – 22 депутати, то для ухвалення твого рішення потрібно 11+1 голосів. Тобто, 12 обранців. На нашій же сесії “за” проголосували 13 депутатів”, – пояснив Романенко.

Яка причина

Валерій Романенко звинувачує голову громади у “відвертому ігноруванні думок депутатів”.

“Ця конфліктна ситуація, наче сніговий комок: наростає, наростає, наростає… Скажімо, коли здійснювалися капітальні ремонти об’єктів комунальної власності – спортивного залу однієї школи і реконструкцію приміщення під харчоблок, сільський голова навіть нездужився затвердити на сесії вартість проектно-кошторисної документації. Тобто, сільська рада приймає рішення щодо затвердження, виділення коштів у межах існуючих кошторисів. А він навіть цей кошторис не захотів узгодити із сільською радою”, – повідомив обранець райради.

Що каже голова громади

Іван Янко у коментарі кореспонденту molbuk.ua усі звинувачення відкинув і заявив, що рішення депутатів є незаконним.

“Не було більшості голосів і не було законних підстав для ухвалення цього рішення. Тому, це рішення не прийняте. Має бути 15 голосів депутатів, а за це рішення проголосували лише 12. Тому рішення не ухвалене”, – сказав сільський голова.

Посадовець також додав, що більш детально зможе прокоментувати цю ситуацію через кілька днів.

“Ця сесія була у п’ятницю, тож, відповідно до законодавства, дається п’ять днів для опрацювання документів. Можете передзвонити через п’ять днів, тоді ми з вами поговоримо більш грунтовно”, – сказав Іван Янко.

Що означає висловлення недовіри

Депутат Валерій Романенко стверджує, що сільська рада не переслідує мету “скинути” Івана Янка із крісла голови громади. А рішення сесії ради називає попередженням для посадовця.

“Фактично, це можливість депутатам впливати на політику, яку втілює в життя сільський голова. І зупинитись на якомусь етапі процесу цього ігнорування думки депутатського корпусу. Якщо вже й надалі це продовжуватиметься, то однозначно буде відставка. Люди дуже агресивно налаштовані”, – сказав Романенко.

“Ніхто не хоче його “викинути” з крісла сільського голови. Йому просто намагаються пояснити – що ми хотіли би знайти порозуміння, щоб він поміняв свій підхід до діяльності”, – додав депутат райради.

Що відомо про Вашковецьку громаду

До складу Вашковецької сільської територіальної громади входять Шишковецька та Вашковецька сільські ради. Площа громади — 58,67 км², населення – приблизно 5400 мешканців.

Іван Янко обраний головою Вашковецької громади за підсумками місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Він балотувався на цю посаду від політичної партії “Слуга народу”, набрав 826 голосів виборців. Його опонент на виборах Денис Бужак отримав підтримку 458 виборців громади.

peredplata