Прокуратура Чернівецької області перевірила роботу місцевої влади та держконтролю

Органами прокуратури Чернівецької області проведено перевірки додержання вимог Закону України «Про адміністративні послуги», в тому числі щодо своєчасності й повноти надання адміністративних послуг, обґрунтованості стягнення коштів за їх надання. Встановлено, що в діяльності органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, державного контролю є системні й типові порушення вимог законодавства у даній сфері.

Низку порушень виявлено в діяльності Територіального управління Держгірпромнагляду, – зазначає начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Чернівецької області Євген ІСАР. – Зокрема, допускається витребування у суб’єктів надання адмінпослуг документів, подання яких не передбачено законодавством, або ж навпаки, є випадки проведення управлінням реєстрації транспорту без отримання передбачених законом документів. Також наявні випадки тривалого розгляду заяв щодо реєстрації чи зняття з реєстрації технічних засобів. Крім того, не забезпечено доступності інформації про надання адміністративних послуг, не розроблено графік прийому суб’єктів звернень, не визначено кількість годин їх прийому, не встановлено скриньку для висловлення суб’єктами звернень зауважень і пропозицій щодо якості надання адміністративних послуг.

Порушення вимог Законів України «Про адміністративні послуги», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» допускаються територіальними органами Держсанепідслужби. Так, управліннями у Кельменецькому, Кіцманському, Новоселицькому та Сторожинецькому районах приймаються рішення про видачу документів дозвільного характеру за відсутності необхідного пакета документів.

Системні факти порушень вимог Закону України «Про адміністративні послуги» виявлено попередніми перевірками і в діяльності територіальних органів Держземагенства, підрозділів Головного управління юстиції. Зокрема, не повною мірою забезпечено принципи оперативності та своєчасності надання таких послуг, не здійснюється прийом суб’єктів звернень необхідної тривалості, не відображаються в інформаційних картках дані про розрахункові рахунки для внесення плати за отримання адмінпослуг, неналежно ведеться робота з оформлення та перевірки документів, що подаються суб’єктами звернень для отримання адміністративної послуги тощо.

Органами прокуратури області внесено 16 подань про усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли. Перевірки тривають.
Усього впродовж поточного року за наслідками перевірок додержання вимог Закону України «Про адміністративні послуги» органами прокуратури області розпочато 1 кримінальне провадження, внесено 44 подання, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності вже притягнуто 23 посадові особи. Повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata