Підсумки 03.12: Гарантія виборів і втрати на Донбасі

Порошенко пообіцяв, що президентські вибори відбудуться так, як заплановано, і озвучив кількість жертв на сході України. Корреспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Порошенко гарантував, що президентські вибори відбудуться 31 березня

Президент Петро Порошенко заявив, що воєнний стан в Україні введено для законодавчого захисту дій українських військових, він не буде обмежувати конституційні права і свободи українських громадян, в тому числі на вибори.

“Я як президент гарантую – вибори відбудуться 31 березня 2019 року. І не буде жодних причин для того, щоб їх переносити”, – заявив глава держави.

Президент озвучив втрати на Донбасі

Президент України Петро Порошенко заявив, що з початку бойових дій на Донбасі вбиті понад десяти тисяч осіб, а поранення отримали понад 23 тисячі осіб.

Він також додав, що міжнародні організації зафіксували в регіоні численні випадки умисних вбивств, позасудових страт, викрадення людей, тортур, грабежів та інших злочинів.

Лука Модрич став володарем Золотого м’яча-2018.

Півзахисник мадридського Реала і збірної Хорватії Лука Модрич перервав гегемонію Мессі і Роналду, яка тривала десять років, і виграв Золотий м’яч.

Генпрокурор заявив, що замовники вбивства Гандзюк встановлені

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів вбивства активістки і радника мера Херсона Катерини Гандзюк.

Він уточнив, що є “кілька десятків версій цього злочину, але слідство сходиться на тому, що знайдена основна версія”.

Росія не відповіла ЄСПЛ на запит про українських моряків

Європейський суд з прав людини не отримав від РФ інформацію про захоплених українських моряків.

Як уточнили в ЄСПЛ, 3 грудня не надійшли дані про захоплення українських моряків біля Керченської протоки і юридичних підставах їхнього затримання, місце їхнього утримання, завдані поранення і надану медичну допомогу.

Україна увійшла в топ антирейтингу із банківських криз

За даними Національного банку, Україна входить в трійку країн, які лідирують у світі за частотою системних банківських криз.

Зазначається, що прямі втрати економіки країни від останньої кризи 2014-2016 років склали майже 40% ВВП.

В Україні розпочалися збори резервістів

У Міноборони повідомили, що в Україні почалися масштабні зборові заходи з резервістами і військовозобов’язаними.

За інформацією відомства, будуть проведені збори як в складі бригад, так і в складі навчальних центрів. Передбачається, що заходи встигнуть завершити до новорічних свят.

Україна звернулася в Міжнародну морську організацію через конфлікт в Керченській протоці

Україна заявила протест в комітеті з безпеки на морі Міжнародній морській організації(IMO) у зв’язку з російською атакою на українські військові кораблі.

На підтримку позиції України висловилися делегації 34 країн-членів IMO.

США змінили правила надання робочих віз

Міністерство внутрішньої безпеки США оголосило про нові правила видачі віз типу H-1B, які зменшать можливості американських компаній щодо залучення працівників з-за кордону.

Згідно з новими правилами, одержувачі цих віз повинні володіти високою кваліфікацією і рівнем освіти, щонайменше на рівні бакалаврату.

Суд відпустив Продана на поруки

Солом’янський суд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокурорів і постановив застосувати до колишнього глави Державної фіскальної служби Мирослава Продана запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

Президент направив до Ради законопроект про припинення Договору про дружбу з РФ

Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

peredplata