Життя покращилося… завтра. Вода дорожчає сьогодні

Життя покращилося… завтра. Вода дорожчає сьогодніНинішня влада таки дбає про людей. Дійшли вже до розробки нового механізму тарифоутворення на послуги холодного водопостачання. Очевидно, такий крок українських владників пов’язаний з масовим встановленням споживачами (за чи не «останні» кошти) лічильників обліку, аби сплачувати не за безмірні постійні втрати-витоки через застарілі гнилі труби та елементарну недбалість тих, хто їх обслуговує, а за фактично спожите. Та цієї плати, як видно, замало…

Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг винайшла зовсім новий, так званий «блоковий» механізм розрахунку «водяних» тарифів. Тож вартість води для населення тепер залежатиме від обсягу її споживання. Людей по-ділять на п’ять категорій. Для тих, хто, згідно з показниками квартирного лічильника, споживає до 2 кубометрів холодної води в місяць (перший блок тарифу), вартість одного кубометра становитиме 1,5 гривень та буде однаковою для всіх областей України. На думку радника голови Нацкомпослуг з економічних питань Дмитра Арлачова, ця ціна соціально спрямована, бо враховує інтереси незаможних громадян. За попередніми даними, до цієї категорії увійде лише три (!) відсотки споживачів країни. Зі збільшенням обсягу споживання води на кожних 4 кубометри і ціни будуть підвищуватися. Наприклад, різниця у ціні на воду між другим (хто споживає 2-4 кубометри, таких 8 відсотків) та третім (споживачі 6-10 кубометрів, їх 18 відсотків) блоками може становити 40%, а хто споживає понад 10 кубометрів (таких 71 відсоток), платитиме на 20-25% більше. П’ята категорія об’єднає споживачів, котрі платять за воду за нормативами або показниками будинкового приладу обліку, не маючи квартирного. Вони платитимуть на 5-10% більше, аніж четверта категорія, тобто споживачі понад 10 кубометрів води в місяць.

Наразі критерії для визначення ціни за кубометр холодної води у межах певних блоків ще обговорюються у Нацкомпослуг. Отож поки невідомо, чи будуть вони єдиними для всіх споживачів, чи діятимуть окремо встановлені коефі-цієнти для маловодних і промислових регіонів. У комісії погоджуються, що система розрахунків тарифу буде дуже непростою. До прикладу, якщо людина споживає 15 кубометрів води, то перші два куби вона оплатить за фіксованою ціною, а кожні наступні 4 – за тарифами для відповідного блоку. Конкретна ж вартість води для споживачів без лічильника ще не називається. Однак зрозуміло, що люди намагатимуться й надалі встановлювати прилади обліку та не платити за чужі «гріхи». Влада ж тим часом говорить про економічний стимул… не збільшувати обсяг споживання і якомога довше перебувати у рамках другого і третього блоку. А як бути тим, у кого великі сім’ї, діти, престарілі батьки, інваліди? Їстимемо, митимемося та пратимемо рідше?

P. S. Незважаючи ні на що, платитимемо більше. Життя покращилося уже завтра. Ура!!!

peredplata