На Буковину наступає кір з Прикарпаття

На Буковину наступає кір з ПрикарпаттяВісім івано-франківських навчальних закладів – школи, ліцей та інтернат закрили до 19 грудня. У Долинському, Рожнятівському та Рогатинському районах кір.

На лікарняних ліжках уже опинилися сорок вісім дітей, здебільшого підлітки віком від чотирнадцяти до сімнадцяти років, та двоє дорослих. На Прикарпатті у минулі роки в середньому на кір хворіло до 20-30 осіб. Івано-франківські медики, втім, кажуть, що це ще не епідемія і навіть не спалах. За словами лікарів, хворі у стані середньої важкості. Щоправда, четверо вже мають ускладнення – пневмонію. Медики запевняють, основна причина спалаху кору – масова відмова українців від щеплень дворічної давності. Зараз івано-франківських хворвих на кір лікують, для них закупили протикоровий гемоглобулін. Медики тим часом уже встановили, звідки прийшов кір. У причинах масового захворювання намагалися розібратися тележурналісти ZIKу.

За словами начальника Івано-Франківського обласного головуправління охорони здоров’я Миколи Олінійчука, «по тих даних, що ми маємо зараз по розслідуванню перших випадків захворювання, – це два студенти, які навчаються у Стрию і які приїхали на Івано-Франківщину у Долину та в Рожнятів».

У Долинському, Рожнятівському та Рогатинському районах вісім навчальних закладів – школи, ліцей та інтернат –д о 19 грудня закрили на карантин. Але оперативно був створений обласний штаб протидії епідемії кіру. Для тих, хто вже госпіталізований, виділили додаткові кошти, закупили протикоровий гемоглобулін.

«Йде аналіз кожного конкретного випадку – в який період, проводиться введення гама-глобулінів, до кожної дитини повинен бути індивідуальний підхід», розповідає лікар Рожнятівської санстанції.

А головний санітарний лікар Рожнятівського району Оксана Ананєвич нагадує, що зараз по всій Європі лютує кір. Рекордсменом за кількістю хворих стала Франція. Представництво Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні допускає зростання захворюваності на кір в Україні в 2012 році.

Джерело

peredplata