Вагітність і зайва вага

 

Часто жінки запитують, скільки кілограмів можна набрати за дев’ять місяців. Однозначної відповіді на це запитання немає. Все залежить від початкової ваги до настання вагітності. Існує думка, що під час вагітності потрібно їсти за двох.

Насправді протягом I триместру організму майбутньої мами потрібно в добу всього на 100 кілокалорій більше (це приблизно стакан молока або соку), а в II і III триместрі – на 300 кілокалорій (банан або йогурт). Тому загальна надбавка за всю вагітність повинна скласти: у жінок з нормальною і дефіцитною вагою до вагітності близько 9-15 кг; у тих, хто має зайву вагу, – 7-10 кг, а при ожирінні – не більше 5-6 кг.

Вагітність на тлі надмірної маси тіла та ожиріння асоційована з низкою материнських і перинатальних ризиків. Ступінь і частота цих ризиків збільшуються залежно від вираженості ожиріння. Зниження маси тіла в жінок репродуктивного віку, які планують вагітність, і потенційне зменшення цих ризиків є важливими завданнями ендокринологів і акушерів-гінекологів.

Ожиріння характеризується надмірним вмістом в організмі жирової тканини. Індекс маси тіла (ІМТ) прямо корелює з масою жирової тканини і на сьогодні використовується для діагностики ожиріння, при якому цей показник (поза вагітністю) перевищує 30 кг/м2. Жирова тканина — ​активний ендокринний орган. При надлишку жирової тканини підвищується рівень лептину та знижується рівень адипонектину, що призводить до інсулінорезистентності (ІР). Ожиріння також часто асоційоване з гіперандрогенемією. Ці та інші різноманітні гормональні зміни стають причиною ановуляції.

Досі не цілком з’ясовано, чи ожиріння саме по собі є чинником збільшення ризику несприятливих результатів вагітності, чи сприяє розвитку інших патологічних станів, що підвищують ці ризики. Несприятливі результати вагітності часто пов’язують із порушеннями вуглеводного обміну, що виявляються в значної частини жінок з ожирінням. Проте у жінок з ожирінням і нормальною толерантністю до глюкози вірогідність ускладненого перебігу вагітності залишається підвищеною. Вважається, що в патогенез залучені різні механізми порушення регуляції метаболічних, судинних і прозапальних ефектів жирової тканини стосовно інших органів і систем.

Це припущення підтверджується відомим фактом, що частота деяких ускладнень вагітності збільшується при прогресуванні ожиріння.

Ожиріння матері призводить до деякого збільшення абсолютного ризику природжених аномалій плода, і цей ризик підвищується пропорційно до ступеню ожиріння. Патогенез цих порушень кінця не з’ясований, але передбачається зв’язок із метаболічними та гормональними розладами — ​насамперед із гіперінсулінемією.

Зростання ваги –природний процес під час вагітності. Жінки, які мали надлишкову вагу перед вагітністю,можуть турбуватися про те, як це може вплинути на перебіг їх вагітності, і задатися питанням, чи можна безпечно худнути в цей час.

Коли росте дитина , то і тіло жінки змінюється, вона буде природно набирати вагу під час вагітності. Збільшення об’єму крові, навколоплідних вод і ріст дитини призводять до досить стійкого збільшення ваги протягом усього періоду. Очікуваний приріст ваги під час вагітності буде залежати від ваги жінки до вагітності та кількості дітей, яких вона очікує. Жінка, яка вагітна  близнюками, матиме більшу вагу під час вагітності, ніж у випадку вагітності однією дитиною.

У більшості випадків жінки, які мають надлишкову вагу повинні збільшити масу тіла під час вагітності. Однак вони можуть уникнути можливих ускладнень, пов’язаних з цим.

У цій статті ми обговоримо, чи повинні жінки худнути під час вагітності ,які безпечні методи для зниження жирових відкладень і як мінімізувати ризик можливих  ускладнень.

Як безпечно втратити вагу під час вагітності?

Замість того, щоб втрачати вагу, лікарі рекомендують зосередитися на отриманні достатньої кількості поживних речовин під час вагітності.

Лікарі зазвичай не рекомендують жінкам худнути під час вагітності, адже припускають, що втрата ваги в цей час може збільшити ризик ускладнень у дитини.

Замість цього, вони слід зосередитися на отриманні достатньої кількості поживних речовин і виконанні вправ, щоб зберегти себе і дитину здоровою.

Якщо жінка має надлишкову вагу або ожиріння перед вагітністю, лікар може запропонувати поради щодо уникнення можливих ускладнень. В ідеалі, жінка повинна намагатися втратити зайву вагу перед вагітністю.

Жінки, які мають надлишкову вагу на 25 кг або більше,  не потребують збільшення ваги для здорової вагітності. Плід може використовувати жирові запаси материнського тіла для отримання енергії.

Не набираючи ваги під час вагітності, жінка зазвичай втрачає жирові запаси. Тому після вагітності вона може мати меншу масу тіла, ніж до вагітності .

Деякі жінки можуть виявити, що вони втрачають вагу без намірів протягом першого триместру вагітності через нудоту або ранкове нездужання. Жінки, які відчувають сильну ранкову втому, можуть проконсультуватися з лікарем про те, як отримати достатню кількість поживних речовин. Збільшення ваги зазвичай починається  після того, як вагітність досягає другого триместру, і жінка починає відчувати себе краще.

Безпечні способи контролю вагою під час вагітності.

Вживання здорової їжі і регулярна фізична активність допоможуть зміцнити здоров’я дитини.

Більшість жінок потребують додаткових 300 калорій на день під час вагітності. Ця кількість калорій дорівнює 2 склянкам молока або білковому батончику і одному фрукту.

Здорова дієта та регулярна фізична активність допоможуть підвищити загальне самопочуття вагітної жінки та здоров’я дитини. Жінки можуть природним чином втрачати вагу внаслідок зміни свого способу життя, але вони нічого  не повинні  робити  з метою зниження ваги.

Також жінка повинна отримати інформацію від лікаря щодо фізичної активності під час вагітності. Вправи не тільки спалюють калорії, але й знижують стрес. Важливо обговорювати спортивні заняття з професіоналом у галузі охорони здоров’я, оскільки в деяких випадках  вони можуть  бути небезпечними під час вагітності.

Хоча рекомендації можуть змінюватися, проте багато експертів рекомендують близько 30 хвилин активності щодня. Ці заходи можуть включати прогулянки, плавання, їзду на велосипеді та аеробіку.

Лікарі рекомендують вагітним жінкам уникати контактних видів спорту і не тренуватися на висотах. На пізніх термінах вагітності також краще уникати вправ, які виконуються лежачи на спині, оскільки це може вплинути на приплив крові до плоду.

Отже,лікарі зазвичай не рекомендують, щоб жінки зосереджувалися на втраті ваги під час вагітності.Однак, якщо жінка стурбована тим, як її вага може вплинути на вагітність, вона може знизити ризик ускладнень, пов’язаних з вагою, за допомогою дієти і фізичних навантажень.

Олена Прокопець, студентка 4 курсу БДМУ

Оксана Боднарюк, доцент кафедри акушерства та гінекології БДМУ

 

peredplata