Прокуратура міста Чернівців перевіряла як забезпечуються права людей з обмеженими можливостями

Під опікою органів соціального захисту населення міста Чернівці перебуває 13 700 інвалідів, у тому числі 1 100 – Великої Вітчизняної війни та 3 тисячі – дитинства. Прокурорською перевіркою встановлено, що, у порушення Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями» і при наявності необхідних технічних можливостей, до цього часу до приміщення управління праці та соціального захисту населення Чернівецької міськради не встановлені пандуси.

Крім того, у роботі управлінь праці та соціального захисту Шевченківської та Садгірської районних у місті рад мають місце порушення Порядку обліку, зберігання, розподілу та видачі путівок до санаторно-курортних та інших лікувально-оздоровчих установ. А саме – видача відповідних путівок інвалідам та пенсіонерам в деяких випадках здійснювалася без письмового розпорядження начальника управління, не проводилася щомісячна інвентаризація путівок, не здійснювалися відмітки у відповідних журналах про причини відмови від путівок тощо. Потребує також удосконалення організаційно-методичне забезпечення та координаційна діяльність з боку управління праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради щодо роботи ЧМЦ «Турбота». Зокрема, поза увагою залишились питання якості надання підопічним центру соціально-медичних, побутових послуг, адресної натуральної та грошової допомоги тощо.

Щодо пенсійного забезпечення інвалідів у Чернівцях, то, відповідно до чинного законодавства, органи соціального захисту населення здійснюють нагляд за своєчасністю та повнотою призначення та перерахунку пенсій. Однак, після реорганізації органів Пенсійного фонду цю функцію вже здійснюють не п’ятеро працівників районних управлінь соцзахисту, а двоє – в міському управлінні. Це значно ускладнює роботу, обсяг якої чималий. Адже упродовж 2012-2013 років до управління надійшло понад 900 письмових звернень громадян з питань перерахунку пенсій, проведення індексації, роз’яснення діючого пенсійного законодавства тощо. Також у зазначений період до управління надійшло 3200 заяв на призначення пенсій, 9012 – на перерахунок пенсій, в тому числі заяв про переведення з одного виду пенсій на інший – 480.

З метою усунення порушень вимог чинного законодавства, причин та умов, що їм сприяли, за результатами прокурорської перевірки до міської ради Чернівців внесене відповідне подання.

Марія Пероган,
старший прокурор прокуратури м. Чернівців

peredplata